Start van hoofdcontent

112

nl

Westerparkbuurt in verweer tegen 123 evenementen per jaar in het park

11 januari 2018, 10.16 uur · Aangepast 11 januari 2018, 12.24 uur

Liefst 123 evenementen per jaar krijgen de omwonenden van het Westepark voor hun kiezen en daar zijn ze niet blij mee. Vandaag bespreekt de gemeenteraad de zogenaamde locatieprofielen voor evenemententerreinen in de stad en de Westerparkbuurt zal van zich laten horen.

Het aantal evenementen in het park mag wat het college betreft verdubbeld worden van 54 vorig jaar naar 123 dit jaar. Daarvan betreft het 10 zogenaamde grote evenementen met meer dan 10.000 bezoekers (6 in 2016). Ook mogen er 23 middelgrote evenementen gehouden waar tussen 2.000 en 10.000 mensen op af komen. 

'Goed om te weten is ook dat evenementen in bijvoorbeeld de Gashouder niet meetellen maar natuurlijk wel veel bezoekers trekken', vertellen Esther en Diego. Zij vertegenwoordigen een grote groep buurtbewoners en zullen vanmiddag gaan inspreken. Van de Fashion Week tot Rollende Keukens tot de Westerunie tot de kermis, het wordt ze te veel.

Lees ook: Strengere regels voor geluidsoverlast door muziekfestivals

Taxi's als horzels'
Het gaat ze om de muziek tijdens maar ook het verkeer zodra het feest is afgelopen. 'Dan komen de taxi's als horzels naar de Haarlemmerweg die dan helemaal vaststaat. En deze gaan vervolgens naar elkaar toeteren, met een beetje pech duurt dat 's nachts nog een paar uur.'

De locatieprofielen werden afgelopen zomer opgesteld door het stadsbestuur en zullen per 1 maart ingaan voor een periode van vijf jaar. De raad bespreekt het plan vandaag en zal het met de coalitiemeerderheid naar alle waarschijnlijkheid aannemen.  

In zo'n locatieprofiel staat beschreven hoeveel evenementen er op een plek mogen plaatsvinden, hoeveel geluid deze mogen produceren, hoeveel bezoekers er mogen komen en wat voor soort evenementen dit mogen zijn. Ter vergelijking: in het Sloterpark worden er bijvoorbeeld 14 evenementen toegestaan, in het Oosterpark 17 en in het Nelson Mandelapark 22. 

Lees ook: Wat kun je doen tegen herrie van de buren? 'Voor elke situatie is een oplossing'