Start van hoofdcontent

112

nl

Stroomstoring treft bijna 30.000 huishoudens: explosie bij café en musea ontruimd

9 maart 2018, 11.49 uur · Aangepast 9 maart 2018, 22.42 uur

Een groot gedeelte van De Pijp en het centrum werd vandaag lamgelegd door een grote stroomstoring. Die ontstond door een ongeluk met een stroomkabel op de Daniël Stalpertstraat in Zuid.

Nadat de stroomkabel tijdens werkzaamheden werd geraakt, ontstond een kettingreactie in de stad. Een transformatorhuisje aan de Nieuwe Looierstraat vatte brand en kon moeilijk geblust worden. Een nabijgelegen kinderdagverblijf werd bij het zien van de rook ontruimd. De kinderen werden in het campagnekantoor van de PvdA opgevangen. 'We hebben een kinderbedje geïnstalleerd en de kinderen zijn nu aan het kleuren', meldde een medewerker aan AT5.

De omvang van de stroomstoring werd pas later duidelijk. Bijna 30.000 aansluitingen ontvingen geen stroom meer. Liander heeft nog altijd geen eindtijd gegeven voor de storing. Ook het openbaar vervoer had last van de storing: meerdere trams strandden en sommigen moesten weggesleept worden, zoals voor de Nederlandsche Bank.

Steekvlam
Elders in de stad, aan het Weteringcircuit, raakte één man gewond toen een grote steekvlam uit de grond bij Café Mulder kwam. Dat duurde een seconde of tien, en de vlam bereikte zeker een hoogte van vijf meter. Op foto's is te zien hoe het terras van het café er zwartgeblakerd bij ligt. De steekvlam raakte een man die op dat moment op het terras aan het werk was. Hij is met brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis, maar maakt het goed.

Lees ook: Pieter was aan het werk op het Weteringcircuit : 'Ineens kwam er allemaal zand omhoog en boem!'

Ook hadden getuigen het over een elektrocutie, maar de politie weet daar niets van. 

Musea
Ook een aantal musea moest dicht. Zo ontruimde het Rijksmuseum het pand en even later ging het Allard Pierson Museum ook dicht. Mensen die een kaartje hadden voor vandaag mogen op een andere dag terugkomen, zo meldde het museum later.