Start van hoofdcontent

112

nl

Ymere wil ontruiming van gekraakte woningpanden Oost: 'De situatie escaleert'

5 april 2018, 19.41 uur · Aangepast 5 april 2018, 22.43 uur · Foto: Google Maps

De situatie bij gekraakte woningen in Oost loopt zo uit de hand, dat woningcorporatie Ymere nu een algeheel einde wil aan het kraken van de panden. Volgens Ymere wordt er bedreigd, geïntimideerd en zelfs ingebroken. Het college is door Ymere ingelicht.

Het zou gaan om de groep 'We are here'. De uitgeprocedeerde migranten kondigden zo rond de Paasdagen aan haar intrek genomen te hebben in de Rudolf Dieselstraat. De situatie is sindsdien geëscaleerd.

Lees ook: Vluchtelingen We Are Here kraken twaalf panden in Oost

Ooggetuigen melden dat een woning is opengebroken waar een vrouw stond te douchen. 'Het gaat verder dan alleen kraken. Het personeel wordt bedreigd, bewoners worden lastiggevallen en er hangt een grimmige sfeer', aldus Ymere. 'De openbare orde en veiligheid is in gevaar'. De zorgen van de corporatie zijn overgebracht aan het college. Het liefst ziet Ymere dat de panden volledig ontruimd worden, zo meldt een woordvoerder.

Rust bewaren
Het gaat om 21 woningen en een kantoorpand aan onder andere de Rudolf Dieselstraat in Oost. De woningen worden gesloopt om plaats te maken voor 300 sociale huurwoningen. In de tussentijd zouden studenten een plekje krijgen in de kraakpanden. Op dit moment is de politie aanwezig om de rust te bewaren in de wijk.

Teleurstellend
We Are Here vindt zichzelf totaal niet in de uitlatingen van Ymere. Een woordvoerder noemt het 'teleurstellend'. 'Vanmiddag spraken we nog met een advocaat van de corporatie. Daarin hebben we aangegeven open te staan voor de dialoog en dat we blij zijn om de rust te bewaren hier. De uitspraken op de website van Ymere vinden wij daarom erg teleurstellend'. De woordvoerder merkt niets van onrust en merkt op dat de 'escalatie' vooral door andere groepen wordt veroorzaakt dan We Are Here.

Burgemeester van Aartsen vroeg vorige maand aan eigenaren van gekraakte panden om 'het kraken te gedogen tot er een nieuw college is gevormd.' De VVD heeft gister vragen over de kwestie gesteld in de gemeenteraad.