Start van hoofdcontent
nl

Opnieuw bruine kroeg weg: café Bos stopt na ruim een eeuw

11 april 2018, 21.52 uur · Aangepast 11 april 2018, 22.09 uur

Opnieuw verdwijnt een karakteristieke bruine kroeg uit de stad. Café Bos op de Amstelveenseweg houdt er na 106 jaar mee op. Niet omdat de zaken slecht gaan, maar omdat een nieuwe eigenaar andere plannen heeft met het pand.

Kroegbaas Hans-Peter van Heusden tapt er op 1 augustus het laatste biertje. 'Ik ben bijna 74, dus het is op zich tijd dat ik ermee stop. Maar hier ligt wel negentien jaar ziel en zaligheid.' Van Heusden en zijn vrouw wilden de zaak eigenlijk pas in 2021 van de hand doen, maar het liep anders. Een groep investeerders kocht het pand en heeft luxe appartementen gemaakt in de bovengelegen etages.

Lees ook: Bruine kroeg verdwijnt langzaam: 'De laatste jaren zijn twaalf klanten overleden'

Verandering
De nieuwe pandeigenaar, het gokkastenbedrijf en de bierbrouwer vonden dat er ook iets aan de kroeg moest gebeuren. 'De drie wijzen uit het Oosten', uitbaters bekend van Louie Louie, Bar Bukowski en de Biertuin aan het Oosterpark, zijn de toekomstige eigenaren. 'Geweldige kerels. Ik denk dat de hartslag voelbaar blijft. Het niet voor niets dat ze zeggen; Wat een mooie spiegelwand, die moet blijven. En dit koelmeubel, dat moet blijven', aldus Van Heusden.

Lees ook: Laatste bruine kroeg Damstraat moet weg: 'Verhuurder kiest voor het grote geld'

Verbazing
Bauke, vaste stamgast van café Bos, ook in de tijd van Bos zelf, is verbaasd dat de kroeg dichtgaat. Hij komt er al decennia lang. 'Ik heb hier ooit een diefstal gepleegd. Als student heb ik een mooi borrelglaasje meegenomen, in mijn zak gestoken, dat heb ik meer dan veertig jaar bij mij gedragen.' Het glaasje prijkt inmiddels in de kast in het café. 'Ik heb em teruggekregen', vertelt Van Heusden.

Lees ook: Café Oosterling omgetoverd tot hippe design bar

Leegverkoop
Op 1 augustus is het café voor de laatste keer open, daarna gaat het een jaar dicht voor verbouwing. 'We gaan proberen zoveel mogelijk van de drank te verkopen. Als het bier op is, hebben we speciaal bier, als dat op is hebben we de flessen, en als dat op is gaan we dicht.'

Lees ook: Saloon geen bruine kroeg meer na brand: 'Klanten reageren ontsteld'