Start van hoofdcontent

Stad

nl

Extreemrechtse actiegroep 'kraakt' pand in woonblok We Are Here

21 april 2018, 11.40 uur · Aangepast 21 april 2018, 15.31 uur

De uitgeprocedeerd asielzoekers van We Are Here hebben nieuwe buren. De extreem-nationalistische actiegroep Identitair Verzet heeft naar eigen zeggen ook een pand gekraakt in de Rudolf Dieselstraat.

De extreemrechtse activisten lieten zich vanochtend met vlaggen en een spandoek zien in een woning in de wijk. 'Wij praten niet, wij doen. Sinds deze morgen hebben wij een pand in gebruik genomen in de Rudolf Dieselstraat. Wat illegalen mogen, mogen wij ook natuurlijk', melden ze in een persbericht. 'Wij zullen deze woning  gebruiken om activiteiten te organiseren in en voor de wijk. Een cultureel centrum voor alle Nederlandse ingezetenen.'

Lees ook: Rechts in Verzet: 'Onthoofde pop moet kunnen zolang het vreedzaam gaat'

Ook stellen de leden van de actiegroep twee eisen. Namelijk dat de uitgeprocedeerde asielzoekers opgesloten worden in afwachting van uitzetting en dat 'iedereen die steun verleend aan deze illegalen wordt vastgezet voor medeplichtigheid aan een criminele activiteiten'.

Hoewel de groep eerder had aangekondigd ook te willen kraken in de wijk, hebben ze de woningen helemaal niet gekraakt. De woning in kwestie wordt bewoond via een antikraakconstructie. De officiële bewoner heeft de rechtse activisten 'op bezoek'.

Onruststokers
Eerder stelde de rechtse actiegroep Pegida een bezoek aan de Rudolf Dieselstraat uit omdat ze bang waren dat 'onruststokers' zich zouden aansluiten bij hun actie. Identitair Verzet voert vaker actie in Amsterdam. Zo beklommen ze gemaskerd een islamitische middelbare school in Slotervaart.

Lees ook: Pegida stelt bezoek aan Rudolf Dieselstraat uit vanwege angst voor 'onruststokers'

De vluchtelingen van We Are Here hebben vaker te maken gehad met acties van rechtse groepen. Al in 2012 op hun allereerste locatie in de stad. Toen sloten activisten van Voorpost de asielzoekers op in hun eigen tentenkamp. Momenteel hebben restanten van die groep meerdere woningen gekraakt in de Rudolf Dieselstraat. Voorlopig treedt het Openbaar Ministerie daar niet tegen op.