Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocate Ficq is op zoek naar klokkenluiders in tabaksindustrie

7 mei 2018, 18.01 uur · Aangepast 8 mei 2018, 09.34 uur

Advocate Bénédicte Ficq zoekt naar klokkenluiders uit de tabaksindustrie. Ze voert al enige tijd een strijd tegen de tabaksindustrie.

In een advertentie in het FD zoekt ze naar 'levensreddende klokkenluiders'. 'In verband hiermee doen wij een dringend beroep op spijtoptanten uit deze branche om zich te melden bij ons advocatenkantoor', schrijft ze in de advertentie. Volgens haar kunnen klokkenluiders rekenen op 'volledige geheimhouding en anonimiteit'. 

Lees ook: Ficq accepteert besluit OM over tabaksindustrie niet: 'We gaan door'

Tegen Radio 1 licht ze de advertentie toe: 'We hopen op iemand die niet zo heel veel meer te verliezen heeft qua carrièreplanning en die denkt: het is tijd dat de waarheid eens boven tafel komt', schrijft de NOS.

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek doet als eerste ziekenhuis aangifte tegen tabaksindustrie

Ficq sleepte de tabaksindustrie voor de rechter omdat ze willens en wetens een dodelijk en verslavend product op de markt zouden brengen en daarmee de gebruiker misleiden. Volgens haar worden sigaretten op talloze manieren extra verslavend gemaakt. Ze wilde de industrie vervolgen voor moord en of doodslag. Het Openbaar Ministerie ging niet mee in haar redenering en besloot de tabaksindustrie niet strafrechtelijk te vervolgen.

Lees ook: RIVM stapt per direct uit tabakscommissie: 'Invloed van industrie is te groot'

De advocate liet direct weten het er niet bij te laten zitten en gaat in hoger beroep bij het Hof in Den Haag. Ze wordt in haar aanklachten gesteund door verpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen en rookverslaafden.