Start van hoofdcontent

112

nl

Dertig jaar cel voor doodschieten Djordy Latumahina

9 mei 2018, 15.25 uur · Aangepast 19 mei 2018, 00.19 uur

Djurgen W., één van de twee mannen die Djordy Latumahina doodschoten, is vandaag veroordeeld tot 30 jaar cel. Ulrich B., Wendel en Cedric R., de chauffeur en twee 'planners', worden respectievelijk veroordeeld tot 18, 15 en 26 jaar cel.

De rechter acht het bewezen dat de 42-jarige W. het vuur opende in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein. Daarbij werd Latumahina doodgeschoten met acht kogels en werd zijn vriendin door zes kogels geraakt. 

Zijn vriendin overleefde het voorval. Hun tweejarige dochter werd 'op een haar na' niet geraakt door het vuurwapengeweld. 'Hun dochtertje moet leven met wat er is gebeurd', zei de rechter. 'De verdachten hebben de moordaanslag nonchalant en roekeloos uitgevoerd, zonder respect voor het leven. Een jong en gelukkig gezin is stukgemaakt'. Bij het uitspreken van de straf klonk er applaus op de tribune. 

Lees ook: Straffen van 25 tot 30 jaar cel geëist voor moordd Djordy Latumahina

De veroordeelde W. wordt ook vervolgd voor de poging tot moord op het gezin van Djordy. Tony D., volgens het OM de tweede schutter, is vrijgesproken van moord. Hij kreeg wel vier maanden cel voor wapenbezit. Het OM gaat in beroep tegen die uitspraak van de rechter.

Verdachten
In de zaak waren zeven verdachten, waarvan zes zijn veroordeeld. De organisatie van het moordplan was in handen van de broers Cedric en Wendel R., terwijl Ulrich B. optrad als chauffeur. De laatste twee verdachten, Benito L. en Giovanni D., zorgden voor de vluchtauto's. Zij kregen lichte straffen (48 weken en 80 dagen) voor heling en kwamen gezien hun lange voorarrest al op vrije voeten.

De ouders van Djordy vroegen aan justitie om levenslang op te leggen. Ze vonden de strafeisen van 30 jaar tegen de hoofdverdachten niet hoog genoeg. De ouders stellen dat er in de onderwereld een soort erosie is ontstaan ten aanzien van het leven van onschuldige burgers.

Lees ook: Ouders Djordy Latumahina vragen om levenslang: 'Tot hier en niet verder'

De rechter vindt het cru, maar vond die straf niet proportioneel. 'Het klinkt cru, maar het is niet de straf die opgelegd wordt voor het plegen van een moord en een poging. Er is door de verdachten niet eerder zo'n ernstig feit gepleegd.'

Facebook