Start van hoofdcontent

Stad

nl

Vacature burgemeester opnieuw open: te weinig geschikte kandidaten

18 mei 2018, 19.34 uur · Aangepast 18 mei 2018, 20.32 uur

De vacature voor het burgemeesterschap is opnieuw open. Dat heeft het provinciebestuur zojuist bekend gemaakt.

Er hadden zich eerder 29 kandidaten gemeld, maar dat aantal zou 'te beperkt' zijn. 'De vertrouwenscommissie heeft er een voorkeur voor meer benoembare kandidaten bij de procedure te betrekken om op basis van de profielschets een voordracht te kunnen maken die moet leiden tot een optimale burgemeesterskeuze', schrijft de provincie.

Lees ook: Burgemeester m/v gezocht: fulltime vanaf 5 juli met optionele ambtswoning

Hart voor de stad
In de vacaturetekst stond onder meer dat de nieuwe burgemeester de 'personificatie van de wapenspreuk van Amsterdam' is: 'heldhaftig, vastberaden, barmhartig'. Verder moet de burgemeester mensen weten te verbinden, een duidelijke visie hebben en 'een hart voor de stad'. 

Eerder kon er tot 30 april worden gesolliciteerd. Van 23 mei tot 2 juni kan er nu opnieuw worden gesolliciteerd. 'Afgesproken is de mogelijkheden te bezien om te komen tot een bredere selectie van geschikte kandidaten.' 

Lees ook: Johan Remkes gaat humor kandidaat-burgemeesters testen

Ongewijzigd
De huidige vertrouwenscommissie, die bestaat uit verschillende gemeenteraadsleden, blijft en het profiel van de nieuwe burgemeester blijft ook ongewijzigd. De geheimhouding over de sollicitatieprocedure blijft ook onveranderd, wie er tot nu toe gesolliciteerd hebben wordt daarom niet bekend gemaakt.

Het was de bedoeling dat er vanaf 5 juli een nieuwe burgemeester aan de slag zou gaan. Volgens de provincie wordt die datum mogelijk niet gehaald. Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft daarom contact met waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, die mogelijk langer in de stad moet blijven.

Lees ook: 'Nieuwe burgemeester vóór de zomer gaat niet lukken'

Er wordt nog wel geprobeerd om de nieuwe burgemeester voor het zomerreces te benoemen. 

Procedure nieuwe burgemeester Amsterdam opnieuw opengesteld https://t.co/rPIJiu4H3t #Amsterdam pic.twitter.com/Yc6bGvyuQc

— Noord-Holland (@ProvincieNH) May 18, 2018