Start van hoofdcontent

Stad

nl

Advocaat slachtoffers Ephraïm S.: 'Gemengde gevoelens over uitspraak'

23 mei 2018, 01.45 uur · Aangepast 23 mei 2018, 02.45 uur

Vandaag werd Ephraïm S., de leraar op de joodse basisschool Cheider, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor seksueel misbruik. De advocaat van de slachtoffers, Margreet de Boer, reageert met gemengde gevoelens op de uitspraak.

'Ten aanzien van één van mijn cliënten, de jongen die toen 13 was, is Ephraïm S. veroordeeld. Hij is daar heel blij en tevreden over. Hij voelt zich erkent en serieus genomen, ook omdat er een behoorlijke schadevergoeding is toegekend', zegt De Boer. Het desbetreffende slachtoffer ging door een moeilijke periode en zocht veiligheid bij S. Na het vertrouwen te hebben gewonnen zou S. hem hebben betast over zijn gehele lichaam en gemasseerd.

Lees ook: Cheider-docent veroordeeld tot twee jaar cel voor ernstig misbruik

De docent werd ook gedeeltelijk vrijgesproken. Voor het misbruik van vijf andere kinderen bleek te weinig bewijs. 'De ouders van de andere kinderen zijn teleurgesteld dat de rechtbank heeft geoordeeld dat de massages niet seksueel geduid kunnen worden, dus niet ontuchtig zijn. En dat ze ook hebben geoordeeld dat de verklaringen van de kinderen niet voldoende betrouwbaar zijn voor een veroordeling', reageert De Boer.

Lees ook: Verdachte in misbruikzaak joodse basisschool Cheider op vrije voeten

Eerder werd bekend dat Ephraïm S. al vrij rondliep omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten. 'Toen dat bekend werd gemaakt, een dag nadat de inhoudelijke behandeling gesloten werd, was dat een hele bittere pil voor mijn cliënt. Ook omdat er dan nog geen inhoudelijk oordeel ligt. Je weet niet of het een volledige vrijspraak wordt of een gedeeltelijke veroordeling. Dus dat moment was heel zwaar voor hen.'

Lees ook: OM vreest kans op herhaling bij Cheidar-leraar, advocaat Knoops woest

De advocaat gaat met OM in overleg of er hoger beroep mogelijk is naar aanleiding van de vrijspraak.