Whatsapp

Politiek

Oppositie vernietigend over coalitieakkoord: 'Het is extreemlinks bakfiets-socialisme'

24 mei 2018, 16.13 uur · Aangepast 24 mei 2018, 16.56 uur

De oppositiepartijen zijn 'erg geschrokken' van het vandaag gepresenteerde coalitieakkoord. Zowel Diederik Boomsma (CDA) als Annabel Nanninga (FVD) geven voor de camera van AT5 aan 'even bij te moeten komen' van dit akkoord.

Zo stelt Nanninga dat het hier gaat om een akkoord dat 'extreemlinks bakfiets-socialisme' is. De fractievoorzitter van Forum zegt vooral de punten over veiligheid te missen.  'Ik heb weinig nadruk op veiligheid of openbare orde gehoord. Ik heb het akkoord nog niet helemaal gelezen, maar de coalitie lijkt daar niet echt op te focussen. En dat zou wel moeten in een stad als deze.' 

'Venezuela aan de Amstel'
Nanninga merkte op dat de woningsituatie in Amsterdam wel is benoemd, maar dat het te veel om sociale huur gaat: 'We gaan geen sociale huurwoningen meer verkopen, zegt de coalitie. Maar waarom niet? Er zijn genoeg mensen die sociaal huren en hun huurwoning willen kopen. Maar dat mag niet. Eigendom is verdacht in Venezuela aan de Amstel', aldus Nanninga.

Lees ook: Coalitie-akkoord: Amsterdam wordt autoluw en 24-uursopvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

'Waar slaat dat op'
Ook Diederik Boomsma staat te kijken van het akkoord. 'Het is een gimmick, 'kijk nou, wat zijn we links'. Maar de afgelopen vier jaar was ook al links. Waar slaan al die verboden op? Bont, kreeft. Waar slaat dat op?'.

Boomsma vindt dat de verschillende belastingverhogingen in het akkoord nergens voor nodig zijn. 'Voor toeristen was iedereen het al eens. Maar nu worden de belastingen voor bewoners verhoogd? Het is nergens voor nodig.'

Lees ook: Opvallende coalitieplannen: zesurige werkdag ambtenaren en fietsbrug naar Sluisbuurt

Whatsapp