Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD verbolgen over bewonersactie Frans Halsbuurt: 'Gemeente moet opruimkosten verhalen en boetes uitdelen'

27 mei 2018, 22.51 uur · Aangepast 27 mei 2018, 23.02 uur

De lokale afdeling van de VVD is niet te spreken over de bewonersactie van de Frans Halsbuurt. 'Dit kan niet de bedoeling zijn. Mensen die hun auto willen parkeren, zijn daar actief gehinderd. Je kan niet zomaar openbare ruimte inpikken', zegt raadslid Rik Torn.

Vandaag toverde de buurtbewoners op eigen initiatief meerdere parkeerplekken om naar, zoals ze het zelf noemen, buurtplaatsen. Ook werd de Albert Cuypgarage hernoemd naar de Boerenwetering Buurtgarage. En dat allemaal omdat ze niet blij zijn met het feit dat een twee maanden geleden aangenomen motie nog niet is uitgevoerd. Daarin stond dat er net zoveel parkeerplaatsen op straat zouden worden opgeheven als er in de garage onder de Boerenwetering bij zijn gekomen.

Lees ook: Bewoners geven 'Pauls Parkeerpaleis' nieuwe naam: Boerenwetering Buurtgarage

VVD'er Rik Torn spreekt van een bijzondere actie. 'Blokkeren van parkeerplaatsen en bekladding van borden omdat je overtuigd bent van je eigen gelijk is nooit goed.' Torn hoopt dat 'buurtplaatsen' zo snel mogelijk worden weggehaald. Als dat door de gemeente moet gebeuren, moet de rekening worden doorgeschoven, zo stelt hij. 'En er kunnen wat mij betreft ook nog wel boetes worden uitgedeeld.'

'Wethouder heeft genoeg tijd gehad'
Buurtbewoner Maarten Naaijkens verdedigt de buurtactie: 'De aangenomen motie - in zijn gemeenteraad - gaf aan dat bij opening van de garage er direct beperkende maatregelen genomen zouden worden, oftewel parkeerplekken zouden worden omgezet naar onder andere fietsparkeerplekken. Dat is nog steeds niet gebeurd. Zijn eigen wethouder heeft twee maanden de tijd gehad hier om in ieder geval iets van goede wil te laten zien. Nu hebben een aantal mensen op een aantal plekken met verf (latex) en wat tafels laten zien hoe dat er uit kan zien. Het was bedoeld als een uitnodiging tot dialoog. De VVD lijkt dit vooral aan te grijpen om zichzelf te profileren in plaats van een goed gesprek met de buurt over wat mogelijk is.'

Raadsvragen
De VVD gaat het college om opheldering vragen over de acties van de buurtbewoners. Ook dreigen ze met een aangifte. 'Ze kunnen ook gewoon langskomen in de Frans Halsbuurt. Ik licht de actie graag nader toe. De koffie staat altijd klaar', reageert Naaijkens.