Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Dit is mijn stad, man!': Eric van der Burg blikt emotioneel terug op 8 jaar wethouderschap

29 mei 2018, 20.45 uur · Aangepast 29 mei 2018, 21.24 uur

In 1994 begon Eric van der Burg in de deelraad van Zuidoost als bestuurder in de stad. Uiteindelijk schopte hij het tot wethouder, acht jaar lang. Morgen komt er een einde aan die periode. In het nieuwe college is geen plaats meer voor zijn VVD.

Aan acht jaar op het bijzondere ambt houdt Van der Burg veel warme herinneringen over. In een interview met AT5 blikt hij terug op die periode. En bijzonder was het voor Van der Burg zeker: 'Dit is waarvan ik als kind heb gedroomd. Dat is waar geworden, dat is fantastisch', vertelt hij emotioneel. 

De periode als wethouder kende hoogte- en dieptepunten. Het meest trots is de vertrekkend wethouder misschien wel op de 'aanpak gezond gewicht', waar hij zich hard voor maakte. 'Dat wordt nu wereldwijd als voorbeeld gezien voor andere landen en steden', zegt hij. In Amsterdam is mede door zijn pakket aan maatregelen het overgewicht onder kinderen gedaald. Eind vorig jaar vloog Van der Burg nog naar Engeland om te spreken over de succesvolle aanpak in Amsterdam.

Overlijden Eberhard van der Laan
Ook was Van der Burg na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan en het vertrek van Kajsa Ollongren korte tijd waarnemend burgemeester. Dat beviel de bestuurder goed, al solliciteerde hij niet als nieuwe burgemeester van Amsterdam. Het overlijden van Eberhard van der Laan was gelijk een droevig dieptepunt van de afgelopen acht jaar. 

Lees ook: Vertrekkend wethouder Van der Burg (VVD) definitief geen burgemeester

Natuurlijk waren er ook hoofdpijndossiers voor Van der Burg. 'De heftigheid in sommige delen van de stad heb ik in eerste instantie onderschat', zegt hij terugblikkend op het nieuwe erfpachtstelsel. De overstapregeling voor eeuwigdurende erfpacht hield de gemoederen flink bezig. Daarbij voelde de wethouder zich in de steek gelaten door coalitiegenoot D66. De partij stemde tegen de woonplannen van de SP, terwijl dat een keiharde afspraak was binnen de coalitie. 

Lees ook: Andere partijen halen hard uit naar 'onbetrouwbaar' D66: 'Kei- en keihard genaaid'

Heftige zedenzaak
Het valt allemaal in het niet bij hetgeen Van der Burg het meest bijbleef. 'De zwaarste in de afgelopen acht jaar was wel de zedenzaak', vertelt hij. Aan het begin van zijn periode, in december 2010, werd bekend dat er seksueel misbruik plaatsvond op verschillende Amsterdamse kinderdagverblijven. De situatie rond Het Hofnarretje en andere kinderdagverblijven grijpt de wethouder nog steeds aan. 'Daar lopen de rillingen nog van over mijn rug.'

Lees ook: Ronald heeft Kiespijn #9: Eric van der Burg woont in Noord, maar blijft een 'Zuidoost-boy'

'Wouw!'
Voor nu is het inpakken en komt er dus na acht jaar een einde aan de werkzaamheden als wethouder. Van der Burg gaat door als fractievoorzitter voor de VVD in de gemeenteraad. 'Wethouder ben je 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dit is mijn stad man! Dat vind ik nog steeds, wouw', zegt hij trots. En over zijn emoties? 'Who cares, ik was wethouder van Amsterdam', besluit de uitgesproken bestuurder.