Start van hoofdcontent

Stad

nl

Statushouders betrekken woningen op IJburg: 'Het voelt echt als thuis'

29 mei 2018, 21.51 uur · Aangepast 30 mei 2018, 11.31 uur

In totaal hebben 180 bewoners, waarvan de helft statushouders, vandaag hun nieuwe woning betrokken op IJburg. In een nieuw complex kunnen ze verder gaan bouwen aan de toekomst. Helemaal zonder slag of stoot ging het niet. De buurt heeft lange tijd geprotesteerd tegen de komst van de groep mensen.

'Bouw gewoon huizen tussen Nederlandse gezinnen. Niet allemaal op een kluitje, dat wordt chaos', was de felle kritiek van een bewoonster in november 2016. De gemoederen liepen zelfs zo hoog op dat de buurt naar de rechter wilde stappen. Zover kwam het niet. Wethouder Laurens Ivens (Wonen) schroefde het aantal woningen wel terug van 320 naar 141. In de helft van die woningen wonen ook nog studenten. 

Lees ook: IJburgers mogelijk naar rechter om komst statushouders: 'Die optie wordt onderzocht'

De statushouders zijn in ieder geval blij met hun nieuwe plek. Thaer Albeesh kreeg vandaag zijn sleutel. 'Ik verwacht een goede toekomst hier en voorzie geen problemen. Het voelt al echt als thuis', vertelt hij. 

'Superleuke jongens'
Ook buurtbewoners beginnen een beetje bij te draaien, zo lijkt het. 'Ik ben heel enthousiast, het zijn superleuke jongens', laat een vrouw uit de buurt weten. 'Vooral de Syrische mannen hebben een grote indruk op mij achtergelaten', voegt een man daaraan toe.