Start van hoofdcontent

Stad

NL
V

Lidl stopt met verkoop sigaretten: 'Anti-rookbeweging is zo groot'

31 mei 2018, 09.22 uur · Foto: Pixabay

Lidl Nederland gaat als eerste supermarkt stoppen met de verkoop van tabak. De tabaksindustrie ligt al enige tijd onder vuur en is onder meer aangeklaagd door het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis.

De rookwaren moeten in 2022 uit het schap zijn gehaald bij alle filialen van Lidl Nederland. Het belangrijkste argument voor dit besluit is een dalende verkoop. 'Daarom is het voor ons een logische stap om de verkoop van sigaretten nu gefaseerd af te bouwen', zegt manager Marijn Simons-Somhorst tegen het AD

Lees ook: RIVM stapt per direct uit tabakscommissie: 'Invloed van industrie is te groot'

Ook bij concurrenten Albert Heijn en Jumbo wordt nagedacht over de toekomst van tabak. Maar beide ketens stoppen voorlopig nog niet met de verkoop, omdat ze een totaalaanbod van producten willen leveren en geen klanten willen verliezen.

Aangifte tegen tabaksindustrie
Simons-Somhorst verwacht daarentegen dat Lidl met het besluit aansluit bij de wens van de klanten. 'In Nederland is de anti-rookbeweging zo groot geworden. De mensen, de klanten, willen dit gewoon', aldus Simons-Somhorst. Zo wordt er vanuit meerdere hoeken al enige tijd strijd gevoerd tegen de tabaksindustrie. 

Lees ook: Advocate Ficq is op zoek naar klokkenluiders in tabaksindustrie

Advocate Bénédicte Ficq sleepte de industrie zelfs voor de rechter, namens longkankerpatiënt Anne Marie van Veen. Bij de aangifte sloten zich meerdere verpleegkundigen, huisartsen, kinderartsen en ziekenhuizen aan.

Lees ook: Antoni van Leeuwenhoek doet als eerste ziekenhuis aangifte tegen tabaksindustrie

Het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis sloot zich als eerste ziekenhuis van Nederland aan. Het bestuur van het ziekenhuis noemt de strijd tegen kanker hopeloos zolang sigarettenfabrieken 'moedwillig' mensen verslaafd maken.