Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdammer woont op maar 49 vierkante meter

2 juni 2018, 13.11 uur

Dat de ruimte in Amsterdam beperkt is, dat is inmiddels wel bekend. Maar nu zijn er ook cijfers van het CBS die laten zien dat Amsterdammers het met een veel kleinere woonruimte moeten doen, dan de gemiddelde Nederlander.

65 vierkante meter, zo groot is het gemiddelde woonoppervalk van alle Nederlanders. Amsterdammers zitten daar met gemiddeld 49 vierkante meter flink onder. Grote huizen zijn er sowieso erg weinig. In heel Nederland woont 17 procent in een huis van 150 vierkante meter of groter, in de stad is dat maar 3 procent.

Lees ook: Driemond: 'Het laatste stukje Amsterdam voor jonge gezinnen'

Gezin met kinderen
Grote verschillen zijn er ook in de leefsituatie voor paren met en zonder kinderen. Meer dan 50 procent van de kinderloze-koppels in de stad moet het met minder dan 75 vierkante meter doen, tegen maar 12 procent in de rest van het land. Ook gezinnen met kinderen wonen relatief krap. In Amsterdam woont bijna 40 procent van hen kleiner dan 75 vierkante meter, tegen maar 6 procent landelijk.

Lees ook: Voor de prijs van een parkeerplaats heb je in Friesland een vrijstaand huis

Volgens het CBS is het lage gemiddelde voor heel Amsterdam vooral te verklaren door de grote hoeveelheid eenpersoonshuishoudens.