Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Femke Halsema beëdigd als burgemeester: 'Verdoofd maar enorm opgetogen'

12 juli 2018, 18.55 uur · Aangepast 12 juli 2018, 23.58 uur

Na maanden van geheimzinnigheid en een moeizaam verlopen sollicitatieprocedure is Femke Halsema officieel beëdigd als burgemeester van Amsterdam.

Na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan volgde een lange zoektocht naar een opvolger. Vanaf het begin ging de naam van GroenLinks coryfee Halsema rond. Al was er ook weerstand toen haar naam voor het eerst viel als mogelijke burgemeesterskandidaat. Wat volgde was een moeizame sollicitatieprocedure. Omdat er te weinig geschikte kandidaten waren, werd de vacature opnieuw opengesteld.

Uiteindelijk koos de gemeenteraad op 27 juni voor Halsema. Vorige week vrijdag werd dat besluit door de ministerraad bekrachtigd. Commissaris van de Koning Johan Remkes heeft Halsema officieel beëdigd. Zij is nu de eerste vrouwelijk burgemeester van Amsterdam.

Direct na de beëdiging sprak Halsema met politiek verslaggever Ronald Olsthoorn. 'Ik ben een beetje verdoofd maar ook enorm opgetogen.' Ze vertelde veel zin te hebben om mensen te spreken en wil dat als eerste in wijken buiten de ring doen. 'Omdat die nog wel eens vergeten worden.' Kijk hier het hele interview met Halsema terug: