Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politici verbijsterd over doodsbedreigingen aan Leen Schaap: 'Te krankzinnig voor woorden!'

17 juli 2018, 20.47 uur · Aangepast 18 juli 2018, 01.20 uur

Schandalig, te krankzinnig voor woorden en vooral onacceptabel vinden ze het. Amsterdamse politici hebben geschokt gereageerd op de doodsbedreigingen aan het adres van brandweercommandant Leen Schaap.

CDA-lijsttrekker Diederik Boomsma noemt het voorval 'godgeklaagd' en Reinier van Dantzig (D66) hoopt dat hier 'keihard tegen opgetreden wordt'. Namens de GroenLinks-fractie reageerde ook Zeeger Ernsting met veel verontwaardiging: 'Dat iemand iemand anders bedreigt, laat staan je eigen baas, dat kan natuurlijk echt niet.'

Lees ook: Halsema reageert op doodsbedreigingen Schaap: 'Dit is onacceptabel'

Zowel Leen Schaap zelf als het Openbaar Ministerie (OM) willen niet inhoudelijk reageren op de kwestie omdat de recherche nog midden in het onderzoek zit. Om diezelfde reden zijn de politici nog voorzichtig met oordelen over hoe deze kwestie nu precies moet worden aangepakt. 

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap met dood bedreigd door personeel

Van Dantzig: 'Het is nu aan de politie om uit te zoeken wat er aan de hand is en het is aan de burgemeester om de raad hierover te informeren.' Verder wordt vooral het belang benadrukt dat de onrust zo snel mogelijk verdwijnt bij de brandweer. 'Dit is de brandweer, die moet branden blussen. Dit soort dingen moeten nu echt achterwegen', aldus Boomsma.