Politiek

Demonstranten in badpak verzamelen zich voor Soho House: 'Wij gaan zwemmen!'

8 augustus 2018, 16.48 uur · Aangepast 8 augustus 2018, 21.05 uur

Whatsapp

Protesterende buurtbewoners hebben zich vanmiddag in badpak verzameld op de stoep van het Bungehuis. Ze eisten dat zij een duik mochten nemen in het zwembad op het dakterras.

De demonstranten waren voorzien van duikbrillen, zwembandjes en protestborden met teksten als 'Privatisering is Diefstal'. Ze maakten zich boos over het feit dat in het Bungehuis, een voormalige locatie van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, nu een exclusief hotel met een privézwembad op het dak zit. 

Drie eisen
Hier hebben de buurtbewoners niets aan, menen de demonstranten. Met de actie willen ze duidelijk maken dat zij als buurt ook gebruik willen blijven maken van het gebouw. Volgens hen is het onacceptabel dat een voormalig publieke instelling wordt overgenomen door een privaat bedrijf. 

Woordvoerder en SP-raadslid Tiers Bakker laat weten dat zij in totaal drie eisen hebben neergelegd bij het hotel. Ten eerste willen ze lidmaatschap op de club van het hotel, gebruik kunnen maken van het zwembad en ze willen dat buurtcentrum De Oude Stad een plek krijgt in het gebouw. 

Tekst gaat verder onder de video:'Zet maar op de mail'
Het hotel reageerde alleen niet zoals gehoopt. De demonstranten werden door de bewaker van het hotel niet toegelaten tot het gebouw en ze kregen ook een weinig hoopvolle reactie op hun drie eisen. 'Ze vroegen of het het even op de mail wilden zetten', zegt Bakker. 

Het is zeker niet de eerste keer dat de bewoners hun onvrede uiten over de komst van het Soho House in het Bungehuis. Al ruim drie jaar zijn zij in conflict met de gemeente over de bestemming van het gebouw. 

Lees ook: Raad van State geeft groen licht: Bungehuis mag definitief Soho House Worden

Die strijd werd in mei verloren in de rechtszaal. De Raad van State gaf toen definitief groen licht voor de komst van het exclusieve hotel. 

Whatsapp