Start van hoofdcontent

Stad

nl

Politie wil Leen Schaap en andere vooraanstaande functionarissen straffen

9 augustus 2018, 20.51 uur · Aangepast 10 augustus 2018, 20.23 uur

De Nationale Politie wil tien functionarissen, onder wie de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap en de plaatsvervangend eenheidschef van de Amsterdamse politie Jan Pronker, boetes opleggen omdat ze zich hebben laten trakteren door de ontslagen commissaris Ad Smit.

Dat meldt NRC. Smit werd eerder dit jaar oneervol ontslagen wegens verduistering van politiegeld. Hij gaf duizenden euro's politiegeld uit aan etentjes en kaartjes voor concerten en voetbalwedstrijden in de Johan Cruijff Arena, waarvan een tiental politieagenten meeprofiteerden.

Lees ook: Oud-commissaris Ad Smit kreeg herseninfarct door stress rond verduisteringsonderzoek

Naast Schaap en Pronker zouden ook twee officieren van justitie van het parket in Amsterdam - Gabriëlle Hoppenbrouwers en Machiel Woudman - op kosten van de politie popconcerten hebben bijgewoond. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie deden zij dat vanuit hun functie als beleidsofficier en voetbalofficier. Het OM ziet geen reden tot sancties.

Schaap is sinds 2016 brandweercommandant. Hij heeft de taak om binnen de brandweer de strijd aan te gaan met de mannencultuur.

UPDATE 21.45 uur:
In een reactie laat Leen Schaap weten: 'Ik ben al 30 jaar bevriend met Ad Smit. Hij heeft mij zelfs, als ambtenaar van de burgerlijke stand, getrouwd. De kaartjes die hij mij zelf aanbood voor een aantal concerten, zei hij te hebben gekregen van de beste vriendin van zijn vrouw, een aandeelhoudster van de Ziggo Dome. Ik had geen enkele reden om aan de uitleg van Smit te twijfelen. Toen ik hoorde dat Smit de kaartjes van politiegeld had gekocht, heb ik deze, net als de niet gestrafte hoofdcommissaris Aalbersberg, terugbetaald. Want waarom zou ik een kaartje van de politie nodig hebben?'