Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Samenwerking Van Gogh Museum en Shell beëindigd, activisten claimen succes

24 augustus 2018, 18.43 uur · Foto: Fossil Free Culture

Het Van Gogh Museum werkt niet langer samen met oliegigant Shell. Activisten die verschillende protestacties hielden tegen het partnerschap claimen nu het succes, maar volgens het Van Gogh zit het net even anders.

Al ruim een jaar lang duiken de activisten van Fossil Free Culture af en toe op in het Van Gogh Museum. Ze besmeurden zichzelf met 'olie' in het museum, hingen er een enorm spandoek op en verstopten er honderden schelpen. Ze zijn boos omdat het Van Gogh Museum samenwerkt met Shell, maar vandaag blijkt dat die samenwerking is beëindigd.

'Breaking news', schrijven de activisten op Facebook. 'Goed geïnformeerde bronnen melden vandaag dat het Van Gogh Museum per direct de sponsoring door Shell stopt. Deze dappere en historische stap volgt op een serie van protestacties door kunstenaars en activisten. (…) Burgerlijke ongehoorzaamheid wint dit keer!'

Natuurlijke beëindiging
Een woordvoerder van het museum bevestigt dat de samenwerking met Shell is afgelopen, maar spreekt van een 'natuurlijke beëindiging'. Al sinds de jaren negentig stelt Shell geavanceerde apparatuur ter beschikking die gebruikt wordt voor wetenschappelijk onderzoek naar de schilderijen van Van Gogh. Dat onderzoek is nu afgerond, stelt het museum.

Lees ook: Anti-Shell-activisten Van Gogh Museum krijgen schadevergoeding

De kritiek van Fossil Free Culture werd in het museum dan ook nogal overtrokken gevonden. 'Ik snap dat zij er een overwinning van maken en dit als feestje vieren,' zegt de woordvoerder, 'maar de beëindiging van de samenwerking heeft niet met hun acties te maken.'

Of er in de toekomst opnieuw samengewerkt zou kunnen worden met Shell, kan de woordvoerder van het Van Gogh Museum niet zeggen.