Start van hoofdcontent

112

nl

Lekkende politiemedewerker aanrijding Stationsplein ontslagen

31 augustus 2018, 10.56 uur · Aangepast 31 augustus 2018, 11.16 uur · Foto: Inter Visual Studio

De politie heeft de medewerker ontslagen die informatie lekte naar GeenStijl over de aanrijding op het Stationsplein. Dat meldt de politie aan AT5.

Vorig jaar augustus werd de agent - werkzaam bij politie-eenheid Noord-Holland - aangehouden op verdenking van het schenden van het ambtsgeheim. Inmiddels is hij ontslagen. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie laat weten dat nu binnen enkele weken wordt besloten of de medewerker vervolgd wordt.

Lees ook: Toch nog aanvullend onderzoek naar incident Stationsplein CS

In juni 2017 reed een man met zijn auto op een aantal voetgangers in. Meerdere mensen raakten gewond. Meteen ging het gerucht dat het ging om een terreurdaad, maar volgens de politie was daar geen sprake van. Na onderzoek bleek de man suikerziekte te hebben en hij was onwel geworden achter het stuur. Hoewel het ongeval in de ramadan gebeurde, had de man wel gegeten die dag.

Politiecomputer
GeenStijl plaatste een foto van een politiecomputer op de site, met informatie over de bestuurder. Daar bleek dat het om een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst ging. Alleen een politiemedewerker kon die foto genomen hebben, dus werd intern een onderzoek gestart.

Lees ook: Politie trekt lessen uit aanrijding Stationsplein

Het ongeluk gebeurde in een tijd waarin er elders in Europa wel aanslagen plaatsvonden waarbij ingereden werd op voetgangers. Toen de politie vrijwel direct bekendmaakte dat de automobilist op het Stationsplein onwel was geworden en dus geen terrorist was, gingen er geruchten rond over een doofpot. Dat werd versterkt toen bleek dat het ongeluk niet was gefilmd, ondanks dat er veel camera's hangen op en rond het plein.