Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Taimounti (DENK) blijft bij standpunt: 'Te weinig aandacht voor extreem-rechts terrorisme'

6 september 2018, 21.17 uur · Aangepast 6 september 2018, 21.32 uur

In de gemeenteraad is vanmiddag heftig gereageerd op uitspraken die DENK-fractievoorzitter Mourad Taimounti deed in een interview met AT5. Eén van zijn eerste reacties na de terroristische daad was dat er te weinig aandacht is voor terrorisme uit rechts-extremistische hoek. D66-fractievoorzitter Reinier van Dantzig wilde dat Taimounti afstand deed van deze uitspraken.

'Ik ga u nu de kans geven om daar afstand van te nemen en hier nu te zeggen: "U heeft gelijk meneer Van Dantzig, dat was echt ongepast"', aldus de D66-leider in de raad tegen Taimounti. In het interview wenste de DENK-fractievoorzitter de slachtoffers eerst veel sterkte toe. Om het vervolgens over een andere boeg te gooien. 

'Ik heb ook pas geleden een artikel gelezen dat er een man is aangehouden vanwege een terroristisch motief. Dat was alleen vanuit rechts-extremisme en daar is wat mij betreft veel te weinig aandacht voor', zei Taimounti afgelopen zondag.

Lees ook: DENK na steekpartij CS: 'Te weinig aandacht voor terrorisme vanuit rechts-extremistische hoek'

Theo van Gogh
De fractievoorzitter van DENK staat nog steeds achter deze woorden en neemt er niet afstand van. 'Ik zie gewoon een dreiging waar iedereen blind voor is. In het AD stond laatst: "Dreiging van extreem-rechts terreur neemt toe" (red: bron). En iedereen had het over deze aanslag als een recente terroristische aanslag sinds Theo van Gogh. En dat vond ik bijzonder. Want in de tussentijd hebben we een terroristische aanslag gehad op een moskee in Enschede. En dat vergeet iedereen even gemakshalve.' 

'Wegkijken voor extreem-rechts'
Na een kort weerwoord van Van Dantzig mengde ook Eric van der Burg (VVD) zich in de discussie. Hij wijst Taimounti op een retweet van hem waarin iemand Halsema verwijt weg te kijken voor rechts-extremisme en dat dit 'walgelijk' zou zijn. 'Ik heb u hier nog niet horen zeggen dat u het beleid van de burgemeester walgelijk vindt. (...) Kan ik die retweet zo lezen dat u het beleid van mevrouw Halsema, omdat zij zich focust op de islam en niet op extreem-rechts, als walgelijk beschouwd?' Waarop Taimounti reageerde dat het 'niet zijn woorden' zijn.

Lees ook: Politiek reageert op steekpartij CS: 'We blijven alert'

'Ik zie inderdaad dat er een focus ligt op moslimterrorisme. Ik zie inderdaad dat wij wegkijken voor driehonderd geweldsincidenten in de afgelopen jaren jegens islamitische instellingen, dat is mijn constatering en een feit', beargumenteert de DENK-fractievoorzitter.

Vrijdag in Park Politiek zijn Mourad Taimounti (DENK), Reinier van Dantzig (D66) en Marianne Poot (VVD) te gast. Park Politiek wordt om 18.20 uur op AT5 uitgezonden. Daarna is de uitzending online terug te kijken.