Start van hoofdcontent

Stad

nl

Justitie doet onderzoek naar geestelijke gesteldheid Jawed S.

11 september 2018, 18.20 uur · Aangepast 11 september 2018, 19.01 uur

Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar de geestelijke gesteldheid van Jawed S., de man die op Centraal Station twee mensen neerstak. Dat meldt minister Ferd Grapperhaus in een brief aan de Tweede Kamer.

In de brief brengt hij de Tweede Kamer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het onderzoek. Uit de verhoren is gebleken dat de 19-jarige Afghaan zijn twee slachtoffers, twee Amerikaanse mannen, met willekeur heeft gekozen. 

Duitse inlichtingendiensten
S. heeft verklaard dat hij handelde uit terroristisch motief, er zijn geen aanwijzingen dat hij hierbij heeft samengewerkt met anderen. Ook reageert Grapperhaus op Kamervragen over de berichten dat Duitse inlichtingendiensten getipt waren over het radicaliseren van Jawed S.

Lees ook: 'Duitse dienst was gewaarschuwd voor Jawed S.'

'Niet ieder signaal van vermeende radicalisering wordt internationaal gedeeld', schrijft de minister, 'De operationele diensten maken een eigen afweging wanneer informatie gedeeld wordt. In Duitsland kwam Jawed S. - voor zover bekend - niet voor in de systemen als persoon waar een geweldsdreiging vanuit ging.'

Tot slot gaat hij in op het huidige dreigingsniveau, dat momenteel op niveau 4 ('substantieel') staat. Dit betekent dat de kans op een aanslag 'reëel' is. De aanslag op Centraal Station was geen aanleiding om dit niveau te verhogen. 

Lees ook: Dit weten we over de terroristische aanslag op Centraal Station