Start van hoofdcontent

Politiek

nl

'Betrouwbaarheid niet in geding' na gedogen bezetten parkeerplekken

11 september 2018, 20.29 uur · Aangepast 13 september 2018, 10.30 uur

Het college vindt niet dat de gemeente onbetrouwbaar overkomt vanwege het toestaan van het bezetten van parkeerplekken in de Frans Halsbuurt.

Een groep bewoners heeft eind mei meerdere parkeerplekken onbruikbaar gemaakt door er bakfietsen, tafels en bloembakken op te zetten. Ze willen automobilisten zo dwingen in de nieuwe, nabijgelegen, Albert Cuypgarage te parkeren. 

Lees ook: Oppositiepartijen willen einde aan bakfietsen op parkeerplekken in Frans Halsbuurt

Opheldering
Stadsdeel Zuid besloot de obstakels niet weg te halen, waarna VVD, CDA, Forum voor Democratie en Denk het stadsbestuur om opheldering vroegen. Het stadsbestuur laat vandaag weten het stadsdeel te steunen en niet aan te dringen op handhaving.

Het college wijst erop dat de parkeerplekken op termijn sowieso opgeheven zouden worden. Daarnaast zou het gaan om 'overtredingen van geringe aard en ernst'.

Gemotiveerd afzien
Volgens het stadsbestuur heeft het stadsdeel niet 'geweigerd' om te handhaven, maar ging het om 'gemotiveerd afzien van handhaving'. 'Als dergelijke besluiten in alle transparantie worden genomen, is er wat het college betreft geen sprake van dat de betrouwbaarheid van de handhavende overheid in het geding is.'

Lees ook: 'Gemeente moet opruimkosten verhalen en boetes uitdelen'

Bewoners hebben vorige week wel te horen gekregen dat ze de obstakels moeten weghalen, maar dat is omdat de zeshonderd parkeerplaatsen eind deze maand op de schop gaan. Het worden daarna parkeerplaatsen voor fietsen en brommers en laad- en losplekken.