Start van hoofdcontent

Cultuur

nl

Omstreden raam Oude Kerk komt er

13 september 2018, 12.12 uur · Aangepast 26 september 2018, 13.22 uur · Foto: Charlie Lou

De Oude Kerk is nu echt begonnen met de omstreden werkzaamheden waarbij een rood raam geplaatst wordt in het oudste monument van de stad.

De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) is tegen de komst van dit rode raam en begon een bezwaarprocedure. De erfgoedvereniging vindt het 'een aantasting van een monument uit 1306'. Vorige maand oordeelde de voorzieningenrechter dat de Oude Kerk ondanks de nog lopende procedure gewoon mocht doorgaan met de werkzaamheden.

Lees ook: Steiger gespot bij omstreden raam Oude Kerk

Daarop besloot de Oude Kerk zelf de plaatsing uit te stellen, om eerst nog een keer in gesprek te gaan met de critici. Een uitnodiging voor dat gesprek is echter afgeslagen door de erfgoedverenigingen, omdat zij naar eigen zeggen niet geïnteresseerd waren in een gesprek over een voldongen feit.

Niet-historisch
Afgelopen vrijdag heeft de Oude Kerk nog eens 'zorvuldig' gekeken naar het venster in kwestie, samen met Bureau Monumenten Amsterdam en Bouw- en Woningtoezicht. Deze week is vervolgens het oude raam verwijderd. Nu zal het rode glas geplaatst worden, waarvan de directie hoopt het op 23 september te kunnen presenteren. 'Het voornemen is om de Oude Kerk die dag vrij toegankelijk te maken voor ieder die het rode venster wil komen bekijken en bespreken', laat de kerk weten.

Lees ook: Oude Kerk: 'Kunst van nu is erfgoed van de toekomst'

De Oude Kerk benadrukt dat het verwijderde, witte glas 'niet-historisch' is. Het gaat om een replica uit de jaren vijftig. Critici zijn het daar niet mee eens, omdat de replica geplaatst is tijdens een restauratie in historische stijl is uitgevoerd. Het witte glas wordt opgeslagen in het depot van de Oude Kerk en kan altijd weer teruggeplaatst worden.

Bezwaarprocedure
Het rode glas is straks te zien in een glas-in-loodvenster van 1,62 bij 4,18 meter in de Heilige Grafkapel. Het venster is een op zichzelf staande museale toevoeging. 'Het is bedoeld als reflectie op het erfgoed en verwijst onder meer naar het katholieke verleden van de Oude Kerk', zegt een woordvoerder. 'En de oorsprong van de kapel; gebouwd in 1515 als replica van de Heilig Grafkerk in Jeruzalem, waar nog steeds rood licht brandt.' 

Lees ook: Strijd om rood glas in Oude Kerk: 'Aantasting van een monument'

De bezwaarprocedure loopt nog. Mogelijk bepaalt de gemeente uiteindelijk toch nog dat de erfgoedverenigingen gelijk hebben en de wijziging teruggedraaid moet worden.

Charlie Lou