Start van hoofdcontent

Stad

nl

Landelijke regelgeving tegen fraude met Airbnb in de maak

25 september 2018, 16.00 uur · Aangepast 25 september 2018, 16.18 uur

Als je je huis via Airbnb verhuurt, zul je binnenkort een officiële registratie nodig hebben om dat legaal te kunnen blijven doen. Minister Kajsa Ollongren schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze actief bezig is met het ontwikkelen van een dergelijk nationaal registratiesysteem. Zo'n registratie zou fraude tegen moeten gaan.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken schrijft dat ze in gesprek is gegaan met een aantal gemeenten en met grote verhuurplatforms zoals Airbnb. Alle partijen zouden hebben aangegeven mee te werken aan een registratieverplichting.

Die gaat dan gelden voor aanbieders van advertenties. Als je je huis of een kamer verhuurt via Airbnb of een ander verhuurplatform, krijg je een nummer. Dat registratienummer moet dan zichtbaar zijn in je advertentie. Het moet voorkomen dat dezelfde woning op verschillende manieren aangeboden wordt. Op deze wijze weten verhuurders simpel de huidige regels te ontwijken, bleek onlangs uit een reportage van AT5.

Lees ook: Zo fraudeer je gemakkelijk met Airbnb (en verdien je 1500 euro in twaalf uur)

Eerder bracht Airbnb al naar buiten in te stemmen met een dergelijke registratieplicht. Zo zouden ze mee willen werken om fraude met vakantieverhuur actief tegen te gaan.

Via een registratie krijgen gemeenten beter zicht op de toeristische verhuur en wordt het makkelijker om te handhaven. Wethouder Laurens Ivens pleit al sinds januari 2017 voor een landelijke wet tegen illegale verhuur van woningen in de stad. De wethouder laat in een eerste reactie weten het plan van Ollongren 'een stap in de goede richting' te vinden.

Lees ook: Airbnb staat positief tegenover plan nationaal registratiesysteem verhuurders

De minister gaat het plan voor een registratiesysteem nu verder uitwerken met de betrokken partijen. Voor het einde van het jaar wordt een eerste versie van het plan verwacht.