Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Amsterdamse panden minder lang en minder vaak gekraakt

2 oktober 2018, 19.44 uur · Aangepast 2 oktober 2018, 22.16 uur

Panden in de stad worden steeds korter gekraakt. Was de gemiddelde kraakduur in 2011 zes maanden, vorig jaar was dat nog maar twee maanden.

Dat laat het stadsbestuur weten na vragen van het CDA, de VVD en Forum voor Democratie (FvD). Ook het aantal ontruimingen is de laatste jaren veel lager dan daarvoor. In 2011 werden 142 adressen ontruimd, vorig jaar waren het er 45. Alleen in 2016 waren er nog minder ontruimingen: de politie greep toen in op 33 adressen.

Lees ook: Is de Amsterdamse kraker terug van weggeweest?

Slechts elf kraken
Dit jaar lijkt er een record aan te komen: in de eerste vijf maanden van dit jaar zijn slechts elf panden ontruimd.  

Zo'n acht jaar geleden ging de nieuwe anti-kraakwet in. Kraken is sindsdien illegaal. Krakers riskeren maximaal een jaar celstraf, maar dat kan zelfs nog hoger oplopen als zij als groep geweld gebruiken.

Wet te omzeilen
In hun vragen refereren CDA, VVD en FvD naar een interview met een woordvoerder van wooncorporatie Stadgenoot in De Telegraaf. In dat interview zei de woordvoerder dat de wet eenvoudig te omzeilen is. De gemeente zou volgens de corporatie sneller moeten overgaan tot ontruiming.

Lees ook: Ook wethouder Laurens Ivens (Wonen) begrijpt krakers

Volgens het college valt dat allemaal wel mee. Als er aangifte wordt gedaan van krakers, door bijvoorbeeld een wooncorporatie, kan een pand al na zeven dagen worden ontruimd. Als de krakers een kort geding aanspannen, duurt het wel wat langer. Die procedure duurt acht weken.

Kraakgeschiedenis
Na de invoering van de anti-kraakwet werd in 2015 het laatste grote krakersbolwerk, het Slangenpand in de Spuistraat, ontruimd. Recentelijk werd een pand in Zuid gekraakt door een groep die zei te willen voorkomen dat er een hotel in het pand zou komen.