Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Huis-aan-huisblad City boos op gemeente om 'boycot'

19 oktober 2018, 14.40 uur · Aangepast 19 oktober 2018, 14.59 uur

De gemeente wenst geen interviews meer te doen met de journalisten van huis-aan-huisblad City. Ook aan een column van de stadsdeelvoorzitters in het blaadje werkt de gemeente niet mee. Dit leidt tot grote verbazing bij de redactie van City die spreekt van een boycot.

City eist opheldering van het gemeentebestuur over de gang van zaken. 'Met dergelijke verboden overschrijdt de gemeente Amsterdam grenzen van principes van openbaarheid en bestuur en vrije nieuwsgaring. City is gewoon een krant die wekelijks verschijnt in Amsterdam en zich aan de regels houdt', stelt het blad in een persbericht. 

Lees ook: City krijgt waarschuwing: 'Slechts één pagina onderscheiding'

Een woordvoerder van de gemeente laat in een reactie weten dat er van een verbod geen spraken is. 'City heeft de stadsdeelvoorzitter verzocht om mee te werken aan een column in het blad. Wij hebben ze daarop het advies gegeven om hier niet aan mee te werken aangezien wij City geen wenselijke ontwikkeling vinden en een handhavingstraject tegen hen hebben lopen.'

Lees ook: Bewoner Zuidoost probeert City met zelfgemaakt briefje te weren

Dat traject loopt omdat City volgens de gemeente een verkapte reclamefolder is. Daarop stuurde de gemeente een waarschuwingsbrief naar het blad. City reageerde door afgelopen weekend met een nieuw format te komen. Het blad wordt nu in zeven stadsdeeledities uitgegeven. 

Lees ook: Paradijs blijft gemeente stap voor: nu speciale City-editie voor alle stadsdelen

Juist daarvoor heeft City de medewerking van de stadsdelen nodig. 'Met een oplage van 300.000 exemplaren bieden wij de stadsdelen een prachtig nieuw podium. Met deze maatregel begeeft Amsterdam zich op een hellend vlak. Dat is treurig zeker gezien het feit dat de lokale journalistiek toch al sterk onder druk staat', aldus het blad. 

Lees ook: Oud-hoofdredacteur Telegraaf Sjuul Paradijs omzeilt streng folderbeleid

De gemeente laat daarop weten dat het onderzoek naar City nog in volle gang is. Ook de nieuwe stadsdeeledities worden daarom bekeken. 'Tot die tijd vinden wij het een raar signaal om content te leveren aan een blad waar wij niet achter staan en waar tegen wij een handhavingstraject zijn gestart. Bij algemene vragen over bijvoorbeeld projecten in de stad, zullen wij City gewoon van antwoorden voorzien.'