Start van hoofdcontent

Stad

nl

Patiënten reageren op problemen MC Slotervaart: 'Je went toch aan je dokters'

23 oktober 2018, 14.37 uur · Aangepast 23 oktober 2018, 16.01 uur

Sommige patiënten komen er al jarenlang. Toch dreigt nu faillissement voor het MC Slotervaart. 'Eigenlijk kan dit gewoon niet.'

'Ik vind het vooral voor de medewerkers zo ontzettend verdrietig. Die doen zo hun best', benadrukt een patiënt die al 25 jaar in het ziekenhuis komt.

Ze noemt het personeel dan ook 'hartverwarmend'. 'Hoe ze je opvangen, de behandelingen en hoe je als mens behandeld wordt', legt de patiënt uit. 

'Het is voor mij een heel fijn ziekenhuis', beaamt een ander. Ze zegt de mogelijke sluiting van MC Slotervaart heel erg te vinden, ook voor de patiënten. 'Je went toch aan je dokters.' 

Lees ook: MC Slotervaart vraagt uitstel van betaling aan, faillissement dreigt

Tweede Kamer
Een van de patiënten hoopt nog op hulp van buitenaf. 'Laat hier maar Kamervragen over komen', zegt ze. 'Dat iemand dit komt redden, want ik vind het echt verschrikkelijk.'

De verantwoordelijk minister Bruno Bruins schreef vanmiddag al een brief aan de Tweede Kamer over het mogelijke faillissement van de MC ziekenhuizen. Het gaat namelijk zowel om het MC Slotervaart hier in Amsterdam als de MC IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland. 

'Voor de patiënten in beide regio's en voor mij is het van belang dat er voldoende kwalitatief goede en veilige zorg beschikbaar blijft', luidde zijn reactie. 

De zorgverzekeraars moeten volgens hem dan ook gewoon blijven voldoen aan hun wettelijke zorgplicht. Toezichthouder NZa zou de grootste verzekeraar in beide regio's, Zilveren Kruis, daarom hebben gevraagd om een plan. 

Lees ook: Wat als het MC Slotervaart failliet zou gaan?

Norm van 45 minuten
Het aantal mensen dat niet binnen de norm van 45 minuten een afdeling spoedeisende hulp of acute verloskunde kan bereiken, neemt volgens Bruins daarentegen niet toe. 'Daarom is de rol van het ministerie van VWS beperkt.'

'Ik heb het RIVM gevraagd om met spoed te bezien of het eventuele verdwijnen van deze ziekenhuizen gevolgen zou hebben voor de status als gevoelig ziekenhuis van andere ziekenhuizen in die regio', sluit de minister af. 

In de tussentijd moeten er volgens de zorginspectie afbouwplannen worden ontwikkeld door de MC-groep. Bruins benadrukt dat de kwaliteit en veiligheid van de zorg tijdens de afbouw gewaarborgd moeten blijven.