Start van hoofdcontent

Stad

nl

Amsterdam UMC: 'Laat het MC Slotervaart voorlopig open'

24 oktober 2018, 14.15 uur · Aangepast 24 oktober 2018, 18.07 uur

Het is momenteel te druk bij het Amsterdam UMC om nieuwe patiënten van het MC Slotervaart op te vangen. 'We hebben in Amsterdam echt een probleem als het Slotervaart binnenkort dicht moet', zegt Frank van den Bosch, woordvoerder van het Amsterdam UMC, tegen AT5. Het UMC doet een beroep op de zorgverzekeraars om er alles aan te doen om het Slotervaart voorlopig open te houden.

'We zitten met het feit dat we keihard personeel nodig hebben', aldus de woordvoerder. 'Als er nu bijvoorbeeld OK-patiënten naar ons zouden komen, dan hebben we daar ook personeel voor nodig. Wij hopen dat het Slotervaart langer openblijft zodat we de tijd hebben om ons klaar te maken. Want als het ziekenhuis snel dicht gaat hebben we echt een probleem in Amsterdam. Als de zorgverzekeraars willen dat we patiënten opvangen, dan moeten ze daar ook personeel voor leveren.'

Personeelstekort
Vorige week nog bleek uit een rondgang van AT5 langs Amsterdamse ziekenhuizen, dat er steeds meer operatiekamers buiten gebruik worden gesteld door het oplopende personeelstekort. Daardoor lopen de wachtlijsten op en worden patiënten steeds vaker op het laatste moment afgebeld.

Lees ook: Operatiekamers leeg door personeelstekort: wachtlijsten lopen op

Acute zorg 
Het MC Slotervaart vangt per dag zo'n 40 patiënten op die acute zorg nodig hebben. Die moeten nu al worden opgevangen door de andere Amsterdamse ziekenhuizen, omdat de spoedeisende hulp van het MC Slotervaart al dicht is. 'Alle ziekenhuizen zijn druk met elkaar in gesprek hoe we dit nu moeten gaan opvangen', zegt een woordvoerder van het OLVG. Vooralsnog lukt het de ziekenhuizen de patiënten over te nemen, maar het voert de druk op de acute zorg wel op. 

Lees ook: MC Slotervaart vraagt uitstel van betaling aan, faillissement dreigt

Geen nieuwe patiënten
Het gaat nu nog om tientallen patiënten die moeten worden opgevangen, maar als het MC Slotervaart echt failliet gaat, worden dat er veel meer. Het ziekenhuis heeft jaarlijks 90.000 patiënten. De geplande operaties en opnames zullen nu nog in het Slotervaart plaatsvinden, maar nieuwe patiënten worden niet meer aangenomen en dus moeten die verdeeld gaan worden onder de andere ziekenhuizen.

Lees ook: Toekomst MC Slotervaart onzeker: geen nieuwe patiënten meer

Nog geen noodplan
Toch hebben, volgens de OLVG-woordvoerder, de ziekenhuizen nog geen noodplan klaarliggen voor het geval het MC Slotervaart echt gaat sluiten. 'We weten niet wat er gaat gebeuren. Alle aandacht gaat nu naar de patiënten die acute zorg nodig hebben. Het is voor ons nu afwachten hoe dit verder gaat lopen. Het wachten is op de curator.'

Amsterdam UMC verwacht snel met de zorgverzekeraars om tafel te gaan. 'Zorgverzekeraars hebben zorgplicht. Die zijn dus nu de regisseur in dit proces. We moeten er voor gaan zorgen dat patiënten niet in de kou komen te staan', aldus de woordvoerder.