Start van hoofdcontent

Stad

nl

Nieuwe flitsers tegen appende bestuurders en automobilisten die rode kruizen negeren

5 november 2018, 10.30 uur · Aangepast 5 november 2018, 11.19 uur

De politie gaat de komende maanden testen met nieuw ontwikkelde flitsapparaten. Zo is er een camera ontwikkeld die bellende en appende bestuurders moet herkennen.

Maar er gaat ook getest worden met een camera die automobilisten flitst die rode kruizen boven de rijbaan negeren. Tot slot gaat er ook een mobiele flitser de weg op, verstopt in een aanhangwagen, die ingezet gaat worden bij wegwerkzaamheden.

'Grove snelheidsovertredingen'
De onopvallende camera's bij wegwerkzaamheden moeten snelheidsovertreding daar drastisch gaan verminderen. 'Vooral buiten de spits, 's avonds en 's nachts zien we grove snelheidsovertredingen,' vertelt officier van justitie Roy Appels aan de NOS. Deze camera's worden de komende maanden getest in Limburg en Groningen.

Lees ook: Politie wil met mobiele camera's appende bestuurders flitsen

Op andere plekken in het land worden de 'rood kruis-flitsers' en de flitsers die appende en telefonerende bestuurders tegen moeten gaan, getest. Het is overigens niet zo dat die camera's kunnen 'zien' of iemand aan het bellen of appen is. De camera's registreren of iemand iets in zijn hand heeft, een politiemedewerker beoordeelt vervolgens of er sprake is van een overtreding.

Rood kruis massaal genegeerd
Rond Amsterdam hoeven automobilisten voorlopig nog niet te vrezen voor de nieuwe flitsers. De politie moet melden wanneer de nieuwe camera's in de stad gebruikt gaan worden. Zelf heeft de politie Amsterdam daar nog geen bericht over ontvangen.

Dat neemt niet weg dat bijvoorbeeld het negeren van rode kruizen wel een groot probleem is in de stad. Zo werden er eind vorige maand nog 76 boetes uitgedeeld op de A10 voor het negeren van een kruis. Eerder dit jaar werden er ook al 73 bestuurders op de bon geslingerd die bij een groot busongeluk de rijbaanafzetting negeerde.