Start van hoofdcontent

Ajax

nl

'Ontvangstcomité' harde kern Ajax zorgde mede voor plotselinge ME-inzet Centraal

5 november 2018, 14.07 uur · Aangepast 5 november 2018, 15.30 uur

Zo'n honderdvijftig supporters van Willem II werden afgelopen zaterdag onverwachts opgewacht en ingesloten door de ME, toen zij aankwamen op het Centraal Station. Nu blijkt dat een grote groep van harde kern-supporters van Ajax in de omgeving van het station rondhing.

Het zou gaan om een groep van zo'n 100 man die door de politie werd gespot, voordat de trein uit Tilburg aankwam. De politie wilde de Willem II-supporters en het winkelend publiek beschermen voor dit, zoals zij het zelf omschrijven, 'ontvangstcomité'. 

Opgewacht en ingesloten
De groep Willem II supporters kwam aan op CS om in de Johan Cruijff Arena naar de wedstrijd tegen Ajax te gaan. Op het perron werd de groep opgewacht door agenten van de ME, om vervolgens naar het stadion begeleid te worden. 

De politie en gemeente besloten tot de actie na geruchten over een geplande confrontatie tussen de twee supportersgroepen. Overigens was de aanwezigheid van de harde kern van Ajax niet de enige reden voor het politieoptreden. Willem II-supporters misdroegen zich op weg naar Amsterdam wel degelijk, zo werd op het station van Tilburg een eetstalletje vernield en werd het rookverbod in de trein massaal overtreden, laat de politie weten.

Enkele Willem II-supporters bleken na controle door de politie bivakmutsen en vuurwerk bij zich te hebben.

'Minderwaardig mens'
Berry van Gool, directeur van Willem II, reageerde gisteren nog ontgoocheld op de inzet van de ME. 'Dit is echt teleurstellend', zei hij tegen RTL Nieuws. 'Onze supporters zijn vanmiddag slecht behandeld, hun middag is verziekt. We moeten dit goed gaan evalueren, want wij zitten met heel veel vragen.'

Een van de aanwezige Willem II-supporters schreef in een blog dat hij zich als 'minderwaardig mens' behandeld voelde. 'Zelfs de plaskruizen en de Dixies worden buiten ons bereik gehouden. We mogen dus gewoon niet eens plassen. Het beloofde eten en drinken is nergens te bekennen.'

Gewelddadige confrontatie
Juist dit seizoen werd er voor gekozen om minder beperkingen op te leggen aan de uit-supporters van Willem II. De supporters mochten vrij reizend naar wedstrijd komen, als de club een bezoek van de supporters aan de binnenstad zou proberen te voorkomen. In 2014 kwam het namelijk wel tot een gewelddadige confrontatie tussen de supporters van Willem II en Ajax, waarbij de openbare orde ernstig verstoord werd.