Start van hoofdcontent

Stad

nl

Volg het hoger beroep dubbele liquidatie Staatsliedenbuurt

10 december 2018, 11.20 uur · Aangepast 10 december 2018, 11.51 uur

Het hof is vandaag begonnen aan de inhoudelijke behandeling van de zaak over de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012. Daarbij werden Saïd el Yazidi (21) en Youssef Lkhorf (28) geliquideerd.

Voor AT5 volgt verslaggever Mark Schrader de zaak vanuit de rechtbank bij Schiphol, die in totaal acht dagen in beslag zal nemen. Vrijdag worden de strafeisen van het Openbaar Ministerie (OM) verwacht. Hieronder lees je kort waar de zaak precies om draait.

De twee verdachten Anouar B. en Adil A. zijn vandaag aanwezig bij de zaak. In 2015 werden zij beiden tot levenslang veroordeeld. Een derde verdachte, Hamza B., werd in Marokko veroordeeld tot 20 jaar cel.

Doelwit Benaouf A.
Het doelwit van de schietpartij was Benaouf A. Hij wist aan een liquidatie te ontkomen door in het water tussen de woonboten te springen. Als getuige speelt hij een sleutelrol in dit proces.

A. zit zelf ook vast voor betrokkenheid bij een andere moord. Een jaar geleden probeerde hij uit de gevangenis te ontsnappen met een gekaapte helikopter.

Lees ook: Overzicht: Wie is wie in de Staatsliedenbuurt-zaak?

Getuige Chafik Yakhlaf
Naast Benaouf A. moet ook Chafik Yakhlaf getuigen in de zaak over de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt. Chafik Yakhlaf is de broer van Chahid Yakhlaf, die in 2015 in Kerkdriel werd geliquideerd.

De schietpartij in 2012, die in de nacht van 29 op 30 november 2012 plaatsvond, zorgde voor veel opschudding, omdat het zeer gewelddadig was. Zo werden er kogelgaten teruggevonden in omliggende huizen, auto's en zelfs in een kinderkamer. Wijlen burgemeester Van der Laan noemde de gebeurtenissen 'wild west'.