Advertentie
Stad
Etnisch profileren: 'Mensen voelen zich vernederd en uitgesloten'
Staande worden gehouden op basis van je uiterlijk: voor mensen die ermee te maken krijgen, speelt het een grote rol in hun leven. In de documentaire 'Verdacht' vertellen ze hoe het is om etnisch geprofileerd te worden.
De documentaire is gemaakt door regisseur Nan Rosens en kwam tot stand in samenwerking met de Amsterdamse organisatie Controle Alt Delete, die etnisch profileren probeert te bestrijden. En dat is hard nodig. Jair Schalkwijk vertelt: 'De impact is dat mensen zich vernederd voelen, uitgesloten, niet een onderdeel van de Nederlandse samenleving.'
De politie laat vandaag in een reactie op de documentaire weten dat agenten worden aangesproken als blijkt dat ze mensen mogelijk hebben gecontroleerd op basis van hun huidskleur. Om daar nog meer controle op te krijgen gaat de politie bijhouden hoe divers het korps zelf is.
Lees ook: 'Politie gaat etniciteit nieuwe agenten registreren'
Effectiviteit
Maar heeft het bijhouden en vergroten van diversiteit binnen het politiekorps zin? Jair denkt van niet. 'Er is geen onderzoek waaruit blijkt dat meer diversiteit bij de politie leidt tot minder etnisch profileren.' Maar, zo voegt hij er aan toe, diversiteit bij de politie is wel erg belangrijk: het is een doel op zich dat de politie een goede afspiegeling van de samenleving is.
Wat wel zou werken volgens Jair, is wanneer de politie in kaart gaat brengen 'wie er wordt gestopt, wanneer, door wie en waarom, omdat dat de enige manier is om etnisch profileren inzichtelijk te maken.'
'Stopformulieren'
Dat zou nu dus onvoldoende gebeuren. In 2016 was sprake van de invoering van zogeheten 'stopformulieren', waarop agenten de reden om iemand staande te houden zouden kunnen aangeven. Het systeem stuitte op veel weerstand onder agenten en tot een pilot kwam het dus uiteindelijk niet.
Lees ook: Nieuwe app moet herhaling van etnisch profileren voorkomen
De documentaire 'Verdacht' wordt vanavond om 21:05 uitgezonden op NPO2.