Start van hoofdcontent

112

nl

Getuigen achtervolging Oostelijke Eilanden geïntimideerd: 'Waarom verraad je?'

10 december 2018, 18.00 uur · Aangepast 10 december 2018, 20.37 uur

In september zijn getuigen van een politie-achtervolging geïntimideerd door twee mannen op een scooter. De twee reden met de scooter rondjes om een groepje buurtbewoners die even daarvoor getuigen waren van een politie-achtervolging. De twee mannen zijn veroordeeld en hebben een taakstraf gekregen.

Het duo riep dat ze 'geen verraders' of 'snitches' willen.

Kort daarvoor achtervolgt een motoragent een motorscooter waarop drie mannen zaten. Eén van hen heeft geen helm op. Op een gegeven moment laten ze de motorscooter staan en zetten het op een lopen, alle drie een andere kant op. Een groepje buurtbewoners is getuige van wat er zich afspeelde. 

Lees ook: Zorgen over mogelijke terugkeer pubers in buurthuis Wittenburg

Bewoners filmen
Als er meer agenten ter plaatse komen zien ze dat de buurtbewoners worden geïntimideerd door twee andere mannen op een scooter. Terwijl ze rondjes rijden om de groep getuigen en intimiderende taal uitslaan filmen ze de bewoners ook met hun smartphone. 'Waarom verraad je, het is niet jouw zaak, waar bemoei je je mee?', wordt er geschreeuwd.

Lees ook: Spanningen op Kattenburg na dodelijke schietpartij

Twee dodelijke schietpartijen
De schrik zit er op de Oostelijke Eilanden goed in. In januari van dit jaar werd er een 17-jarige jongen doodgeschoten op Wittenburg. Op Kattenburg wordt er in november een 19-jarige jongen omgebracht. De weken na de schietpartijen is de sfeer gespannen op de Oostelijke eilanden.

Lees ook: Verdachten aangehouden voor moord stagiair Wittenburg

Angst onder buurtbewoners
Volgens de politie ervaren de buurtbewoners hun wijk als onveilig. Er heerst de angst dat de schietincidenten te maken hebben met jongeren uit de buurt. Ze zijn vaak bang om jongeren in de buurt aan te spreken.

Lees ook: Bekenden Ayman nog in shock: 'Een jongen met een hart van goud'

De politie besloot een proces-verbaal op te maken voor de intimiderende jongeren. De twee zijn veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur voor het beïnvloeden van getuigen.