Start van hoofdcontent

Stad

nl

Uitgeprocedeerde asielzoekers krijgen leefgeld en casemanager

12 december 2018, 15.00 uur · Aangepast 12 december 2018, 21.37 uur

Wie straks in een van de opvanglocaties voor uitgeprocedeerde asielzoekers in de stad zit, krijgt leefgeld en een casemanager.

De stad bereikte twee weken geleden een akkoord met het Rijk over de financiering  van een pilot voor de opvang van in totaal 500 ongedocumenteerden. Wethouder Groot Wassink mocht zelf 'vorm geven' aan de opvang, hij heeft vanmiddag laten weten hoe hij dat wil gaan doen.

Lees ook: Amsterdam en Rijk bereiken akkoord over opvang uitgeprocedeerde asielzoekers

Er vindt bij iedere ongedocumenteerde die een opvanglocatie in wil een 'uitgebreide intake' plaats. De casemanager zorgt er vervolgens voor dat iedereen actief werkt aan 'het vormgeven van hun eigen toekomst, in of buiten Nederland'. Ook krijgen mensen die akkoord gaan met vertrek 'versterkte ondersteuning'.

De gemeente gaat bij de opvang uit van 'zelfbeheer'. 'Hiervoor wordt woonbegeleiding ingezet en wordt de ongedocumenteerde met leefgeld ondersteund.'

Lees ook: Hoe de VVD-staatssecretaris Amsterdam toch tegemoet komt in 24-uursopvang

Er wordt nog gezocht naar nieuwe locaties die elk plek voor 50 tot 80 personen moeten bieden. De gemeente verwacht begin 2019 meer informatie hierover te hebben.