Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Simons (BIJ1) vreest dat ADM-woonbootbewoners dakloos worden

18 december 2018, 07.55 uur · Aangepast 18 december 2018, 08.40 uur

Sylvana Simons vreest dat de woonbootbewoners van het gekraakte ADM-terrein dakloos worden nu er geen alternatieve plek meer is voor hun boten. Dat schrijft Simons aan de gemeenteraad.

Het BIJ1-raadslid wil het onderwerp tijdens een debat behandelen. De woonbootbewoners van het ADM-terrein moeten, net als de bewoners van het vaste land daar, hun plekken op 27 december verlaten. Er was een nieuwe plek voor ze aangewezen door de gemeente aan de Ringvaart, maar dat ging niet door omdat er geen draagvlak was uit de buurt.

Lees ook: Woonbootbewoners ADM-terrein hebben geen plek meer: 'Dat wordt niet leuk'

De woonbootbewoners zitten nu met de handen in het haar, omdat ze - naar eigen zeggen - nergens meer heen kunnen. Een optie is nog de bewaarhaven - een soort fietsendepot voor boten. Daar worden de schepen dan aangemeerd, maar mogen de bewoners niet meer aan boord. 'Als niet voor het winterreces een alternatieve locatie wordt gevonden voor de ADM-woonbootbewoners, is er gerede kans dat zij dakloos worden', schrijft Sylvana Simons. Het raadslid vreest, dat als de schippers gaan zwerven met de boten, ze overlast zullen geven in de stad.

Lees ook: Bewoners Elzenhagen willen duidelijkheid over komst ADM'ers

De woonbootbewoners spraken deze vrees vorige week ook uit toen AT5 ze sprak. De gemeente heeft aangeboden dat ze op het vaste land kunnen wonen op de slibvelden in Noord, waar ook de ADM-bewoners van het vaste land een plek zullen krijgen. Maar dat zien de schippers niet zitten. 

Lees ook: Raad van State beslist: bewoners ADM-terrein moeten uiterlijk Eerste Kerstdag weg

In hetzelfde debat woensdag wil Annabel Nanninga (Forum voor Democratie) het ook hebben over de ADM-bewoners. Maar zij heeft het over een brief die de gemeente naar bedrijven rond het ADM-terrein stuurde. Daarin wordt gewaarschuwd voor eventuele kraakacties van de ADM'ers op de dag van de ontruiming. 

Lees ook: 'Gemeente waarschuwt ondernemers voor nieuwe kraakacties ADM-bewoners'

'Forum voor Democratie is verbijsterd dat ondernemers en bewoners niet de garantie hebben dat hun terreinen gewoon bewaakt zullen worden tegen indringers als de gemeente kennelijk al kraken verwacht en wil weten wat het college denkt te gaan doen om kraken rond het ADM-terrein te voorkomen', schrijft Nanninga.