Start van hoofdcontent

112

nl

Hoger beroep Staatsliedenbuurt: 'Betrouwbare informanten niet gehoord'

20 december 2018, 11.09 uur · Aangepast 20 december 2018, 17.56 uur

Op de voorlaatste dag van de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt, kwam vandaag Bénédicte Ficq, de advocaat van Adil A. aan het woord.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste afgelopen dinsdag wederom levenslang tegen Adil A. en zijn mede-verdachte Anouar B. Volgens justitie heeft de schietpartij van 29 december 2012 nog altijd veel impact. Niet alleen op de nabestaanden van de slachtoffers, Youssef en Said, maar ook op de twee beschoten motoragenten en buurtbewoners, die getuige waren van de liquidaties.

Lees ook: OM eist opnieuw levenslang voor liquidaties Staatsliedenbuurt

Benaouf belangrijkste getuige 
De belangrijkste getuige in het proces is crimineel Benaouf A. Hij was het beoogde doelwit van de schietpartij, maar wist te ontkomen. Hij verklaarde tegenover de politie en tijdens het hoger beroep tegenover het gerechtshof dat hij Anouar B. heeft herkend als een van de schutters in de door hen gebruikte Audi RS4. De verklaring speelt een grote rol in de rechtszaak. Het is de vraag of het gerechtshof hem net als de rechtbank betrouwbaar vindt.  

Lees ook: Nieuwe verklaring Staatsliedenbuurt-verdachte: 'Er zou iemand geveegd worden'

Adil komt met nieuw scenario 
Adil A. kwam vorige week plotseling met een nieuwe verklaring over zijn rol tijdens de schietpartij in de Staatsliedenbuurt. Hij vertelde tegenover het gerechtshof dat hij op de dag van de schietpartij op zijn pgp-telefoon is benaderd door een onbekende man die hem vertelde dat er 'iemand geveegd zou gaan worden'. Het was volgens Adil de bedoeling dat hij in een gestolen auto zou wachten op een aantal personen die hij moest ophalen. 

Verslaggever Mark Schrader was bij de zitting. Lees hieronder terug wat er vandaag in de rechtbank werd gezegd.