Start van hoofdcontent

Politiek

nl

VVD vraagt naar gevolgen vertrek cruiseschipmaatschappijen

20 december 2018, 14.36 uur · Aangepast 20 december 2018, 14.58 uur · Foto: The Photographer

Nadat bekendgemaakt werd dat er vanaf 1 januari 2019 acht euro toeristenbelasting per persoon per dag betaald moet worden, heeft Rederij Cruise & Maritime Voyages (CMV) laten weten vanaf dat moment niet meer aan te meren in Amsterdam. De VVD stelt raadsvragen over de gevolgen van deze veranderingen.

Marianne Poot van de VVD wil weten hoeveel inkomsten uit de toeristenbelasting het college verwacht mis te lopen door het vertrek van de cruiseschipmaatschappijen. Ook vraagt zij zich af of dit is ingecalculeerd in de begroting, en zo nee, hoe dat gat dan opgevuld gaat worden.

Lees ook: Opnieuw verlaat cruisemaatschappij Amsterdam vanwege toeristenbelasting

Touringcars
Dit is de tweede rederij die besluit niet meer aan te meren in Amsterdam. Beide hebben zij aangegeven toeristen met touringcars naar de stad te gaan brengen. Wat zal betekenen dat er veel meer kilometers in de Randstad gemaakt gaan worden.

Lees ook: Touringcars mét bestemming vanaf 2019 uit binnenstad verbannen

Aangezien de touringcar op steeds minder plekken in de stad welkom is, wil Poot weten hoe de dagtoeristen de attracties in het centrum dan zullen bereiken. Daarnaast is deze oplossing volgens haar in strijd met de duurzaamheidsambities. 

Alle dagtoeristen belasten
De maatregel om toeristenbelasting te innen is genomen om de toenemende drukte in de stad terug te brengen. Poot vraagt zich af of dan ook andere dagjestoeristen belast zullen worden, bijvoorbeeld reizigers met de Eurostar, Thalys of uit andere steden.