Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Geheime tape met opgenomen biecht van Holleeder gelekt'

7 januari 2019, 15.58 uur · Aangepast 7 januari 2019, 16.19 uur

Willem Holleeder zou in een biecht bekend hebben een crimineel drietal te hebben gevormd met de inmiddels doodgeschoten topcrimineel Stanley Hillis en de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel.

Dat blijkt uit een telefoongesprek dat in april 2011 tussen Peter R. de Vries en Willem Holleeder werd gevoerd en werd opgenomen, meldt de Telegraaf.

Het telefoongesprek zou voor het Openbaar Ministerie (OM) nieuw bewijs zijn dat Holleeder samen met Hillis en Soerel een crimineel drietal vormde en gezamenlijk liquidatie-opdrachten liet uitvoeren.

Lees ook: De Holleeder-tapes: niemand is veilig voor de tirades van Willem

De tape zou vorige week door Peter R. de Vries zijn overhandigd aan het OM. Eerder ontkende Holleeder nog tijdens zijn proces iets te weten van de zes liquidaties waar hij voor verdacht is.

Belastend bewijsmateriaal
Het telefoongesprek, dat in 2011 op verzoek van Holleeder zelf werd opgenomen, mocht pas openbaar worden gemaakt als Holleeder een onnatuurlijke dood zou sterven. Toch overhandigde De Vries de tapes aan het OM.

Lees ook: Belangrijke getuige in zaak Holleeder komt om tijdens bizar visongeluk

De misdaadverslaggever verbreekt deze afspraak, zo zegt hij tegen de krant, omdat Holleeder hem na 2011 meerdere keren met de dood heeft bedreigd en geprobeerd zou hebben om De Vries vanuit de gevangenis te laten vermoorden. 

Voor Holleeder kunnen de gelekte opnames van grote invloed zijn op zijn proces. De biecht zou de verdenkingen van het OM onderbouwen en zou bevestigen wat de zussen van Holleeder de afgelopen jaren verklaarden.