Advertentie
Stad
Verzet tegen biomassacentrale Diemen: 'Je bent veel CO2 aan het opwekken'
Bewoners van Diemen maken zich zorgen over de komst van een nieuwe biomassacentrale. Zo'n centrale wekt warmte op uit organische materialen zoals hout, gft-afval, plantaardige olie en mest, de bewoners vrezen daarom voor schadelijke uitstoot.
Buurtbewoner Evert vindt dat een biomassacentrale geen schone energie zal opleveren: 'Je bent gewoon hout aan het opstoken, dus je bent heel veel CO2 aan het opwekken. CO2 is juist iets wat we nu niet willen'.
Lees ook: Zorgen over mogelijke komst biomassacentrale in Diemen
Petitie
Bewoner Maaike is daarom een petitie gestart. Inmiddels hebben al meer dan 2600 mensen hun handtekening tegen de aanleg van de nieuwe centrale gezet. Maaike zegt: 'Er zou ongekend veel fijnstof vrijkomen en hierdoor worden mensen ziek. Daar wil ik niet op wachten.'
De buurtbewoners zijn bang dat die fijnstof en andere uitstoot van de centrale voor luchtvervuiling kunnen zorgen. Margot is longpatiënt en vreest dan ook dat de luchtvervuiling schadelijk is voor haar gezondheid: 'Wij worden er zieker van dan iemand met gezonde longen.'
Lees ook: Diemen eist actie van Nuon en Rijk om beroerde luchtkwaliteit
Aanstaande donderdag zal de gemeenteraad spreken over de centrale. Veel invloed heeft Diemen echter niet. Als er geen zogeheten verklaring van geen bedenkingen zou worden afgegeven worden de plannen hoogstwaarschijnlijk toch doorgezet. Het Rijk en de Provincie hebben uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor het project.
Informatieavonden
Nuon laat in een reactie weten dat het bedrijf informatieavonden zal organiseren waar alle betrokken partijen worden bijgepraat. Op die avonden kunnen de buurtbewoners ook hun zorgen uiten. Nuon geeft aan dat op dit moment een biomassacentrale een goede stap is in de richting van een CO2 vrije warmtevoorziening.
Lees ook: Stadsbestuur: importeren biomassa uit Amerika onwenselijk
Het bedrijf is ook bezig met de ontwikkeling van andere duurzame projecten zoals geothermie en aquathermie. Deze alternatieven bevinden zich nog in de ontwikkelingsfase en kunnen nu dus nog niet grootschalig uitgevoerd worden, zegt Nuon.