Start van hoofdcontent

Stad

nl

Gemeente: Actiegroep heeft geen vergunning voor elf maanden durend 'festival'

31 januari 2019, 11.59 uur · Aangepast 31 januari 2019, 13.14 uur · Foto: Vrienden van het Westerpark

Actiegroep Mokum Reclaimed heeft geen vergunning van de gemeente gekregen om gedurende bijna een jaar lang 23 parken en pleinen in de stad te claimen. Dat laat de gemeente weten. Volgens een woordvoerder is er al een gesprek geweest met de actiegroep waarin dit is aangegeven. De actiegroep zegt juridisch gezien wél een vergunning te hebben.

Er is geen vergunning gegeven omdat het evenement van 331 dagen dat Mokum Reclaimed wil organiseren te klein is voor een vergunning. De plannen van de actiegroep vallen gewoon binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Een vergunning is dus niet nodig, laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. 

Lees ook: Actiegroep wil parken en pleinen jaar lang claimen: 'Dit slaat nergens op' 

Nooit formeel gereageerd
In een gesprek heeft de gemeente dit al laten weten, maar er is ook een brief gestuurd aan de actiegroep met dezelfde mededeling. Mokum Reclaimed zelf zegt dat er nooit formeel is gereageerd op de vergunningaanvraag. Dus laten ze nu op hun website weten dat de vergunning van rechtswege is verleend. Dit gebeurt normaalgesproken als de gemeente verzuimt op tijd inhoudelijk op een aanvraag te reageren.

Lees ook: Mokum Reclaimed heeft geld binnen om parken en pleinen terug te eisen

Evenement gewoon van start
De actiegroep laat zich niet uit het veld slaan en laat via een woordvoerder weten in beroep te gaan. Komend weekend gaan ze ook gewoon van start met een evenement in het Westerpark: een informatieve wandeling voor iedereen die het park wil 'beleven'.

Lees ook: Gemeente: 'Festivalvrije parken zijn niet haalbaar'

'Geen plek voor grote festivals'
'We gaan vanaf nu ieder weekend kleinschalige evenementen houden voor iedereen die de stadsnatuur wil beleven. En dat betekent dat er dus geen andere evenementen, zoals grote festivals, kunnen plaatsvinden. Want wij hebben de vergunning al.' De woordvoerder van de gemeente spreekt dit tegen: 'Die wandelingen kunnen gewoon plaatsvinden in delen van het park die niet bezet zijn door festivals.'

Het eerste Reclaimed-evenement begint zaterdag om 14.00 uur in het Westerpark.