Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Diemen wil niet, maar geeft toch akkoord voor biomassacentrale

1 februari 2019, 08.15 uur · Aangepast 1 februari 2019, 09.46 uur · Foto: Google StreetView

Een meerderheid van de Diemense raad is tegen de komst van een nieuwe biomassacentrale, toch ging die raad gisteravond akkoord met het afgeven van een zogeheten verklaring van geen bedenkingen.

De plannen voor de biomassacentrale van NUON blijven op papier binnen de normen, waardoor Diemen wettelijk niet kan weigeren, zonder het risico te lopen op forse schadeclaims. De centrale moet gebouwd worden bij de reeds bestaande energiecentrale in Diemen, maar de gemeente heeft maar beperkt zeggenschap over het project. Het Rijk en de provincie nemen de uiteindelijke beslissing over de komst van de biomassacentrale. 

'Ondemocratisch wangedrocht'
Wethouder Jorrit Nuijens (Duurzaamheid) noemde de verklaring van geen bedenkingen 'een ondemocratisch wangedrocht'. 'De luchtkwaliteit is slecht en biomassa is alleen op papier duurzaam. Gekozen volksvertegenwoordigers worden misbruikt als stempelkussen.'

Lees ook: Verzet tegen biomassacentrale Diemen: 'Je bent veel CO2 aan het opwekken'

Milieuorganisaties en bewoners van Diemen maken zich zorgen over de komst van de nieuwe biomassacentrale vanwege de impact op de luchtkwaliteit. De petitie tegen de centrale is inmiddels bijna 3800 keer ondertekend. Nu de gemeenteraad de ontwerpverklaring heeft afgegeven, kunnen tegenstanders binnenkort zienswijzen indienen tegen de ontwerpverklaring. De startdatum hiervoor is nog niet bekend. 

Lees ook: Zorgen over mogelijke komst biomassacentrale in Diemen

'Centrale stoppen'
Het college van Diemen zet samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Amsterdam en Almere, in op een overeenkomst met NUON. Uitgangspunt is dat de afspraken juridisch afdwingbaar zijn. Wethouder Nuijens heeft beloofd 'de benen uit het lijf te zullen lopen om de centrale te stoppen, of te komen tot het best mogelijke convenant.'