Start van hoofdcontent

Stad

nl

Grote groep brandweerlieden zegt vertrouwen op in korpsleiding

3 februari 2019, 18.14 uur · Aangepast 3 februari 2019, 19.36 uur

Een grote groep brandweerlieden heeft in een brief aan onder meer burgemeester Femke Halsema het vertrouwen in de korpsleiding opgezegd. De groep zegt niet langer te willen zwijgen en is acties aan het beramen.

Met de brief, die in handen is van AT5, lijkt een nieuw hoofdstuk te zijn aangebroken in de chaos binnen de Amsterdamse brandweer. Meerdere bronnen laten weten dat het binnen de brandweer om een grote groep gaat die de brief ondersteunt. Hoe groot de groep precies is, is nog onduidelijk.

Lees ook: Halsema: 'Confrontatie bij brandweer voor het eerst voorzichtig doorbroken'

Eind vorig jaar bracht oud-commandant der strijdkrachten Peter van Uhm nog een rapport uit, waarin hij stelde dat er weer gebouwd moest worden aan vertrouwen. De groep brandweerlieden die nu deze brief stuurt zegt dat dit niet meer mogelijk is, en dat er alleen nog maar gebouwd wordt aan wantrouwen. 

Gevolgen
‘In alle tijd van onrust hebben de beroepsbrandwachten ervoor gekozen om niet naar buiten te treden. Mede omdat medewerkers bang waren voor de gevolgen’, schrijven de brandweerlieden in de brief. ‘Wij willen nu niet langer zwijgen omdat het rapport ‘Bouwen aan Vertrouwen’ niet wordt gerespecteerd door de korpsleiding in de eerste maand na het uitkomen. Sterker nog, de korpsleiding kiest ervoor om door te gaan met het negatief neerzetten van een zo prachtige en sociale organisatie in Buitenhof en Het Parool.’

Lees ook: Brandweercommandant Leen Schaap trad al vijftig keer op tegen personeel

Van Uhm stelde in zijn rapport al dat het herstellen van vertrouwen een majeure inspanning zou kosten. Met deze brief lijkt dit nog lastiger te worden. Wat de vervolgstappen nu zijn, is onduidelijk. De brief is gericht aan burgemeester Halsema, de gemeenteraad en alle Amsterdammers.

'Politieke spelletjes'
Meerdere brandweerlieden laten aan AT5 weten de brief te ondersteunen. ‘Niet alleen ondersteun ik hem; ik ga strijden voor alle collega’s die met een burn-out thuiszitten vanwege de twee jaar lange stress die ze gehad hebben’, zegt iemand. Daarmee doelt de brandweerman op het moment dat commandant Leen Schaap was aangetreden en het beleid dat sindsdien binnen de Amsterdamse brandweer wordt gevoerd. Een ander zegt: ‘Het is nu wachten tot de bom ontploft hier. Er worden politieke spelletjes gespeeld en wij zijn het zat.’

Lees ook: Brandweer beschuldigd van discriminatie: 'Moeten we alweer naar het kalifaat?'

Sinds het aanstellen van Schaap als commandant heeft hij al meer dan vijftig keer moeten optreden tegen zijn eigen personeel. Keer op keer werden de interne regels door hen overtreden. Zo werd één van de brandweerlieden ontslagen nadat uit een blaastest bleek dat hij tijdens het werk onder invloed was van alcohol. Een andere brandweerman zou een ring hebben verkocht die door een duiker gevonden was tijdens een zwembadoefening. 

Eenzijdig 
De brandweerlieden vinden dat hiermee een eenzijdig beeld wordt gecreëerd over de misstanden binnen het korps. Volgens hen zou er ook van alles mis zijn binnen de leiding. Dat laatste werd ook beschreven in het rapport van Van Uhm. Zo werd Schaap door zijn vorige werkgever de politie op de vingers getikt nadat hij concertkaartjes had aangenomen van de inmiddels ontslagen commandant van de politie Ad Smit.

Lees ook: Hard oordeel over brandweer: 'Kazernes gebruikt als opslag voor boten, winterbanden en auto's'

De ondernemingsraad van de brandweer was niet bereikbaar voor een reactie. Het is onduidelijk of zij deze brief van de brandweerlieden ondersteunen.

De korpsleiding laat via een woordvoerder weten niet te willen reageren op een anoniem bericht. Zij willen met de OR, de vertegenwoordiging van alle medewerkers, in gesprek over de aanbevelingen uit het rapport van Van Uhm.