Start van hoofdcontent

Stad

nl

Halsema na opzeggen vertrouwen brandweerlieden: dossier heeft mijn aandacht

4 februari 2019, 13.49 uur · Aangepast 4 februari 2019, 14.53 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Burgemeester Halsema heeft in een reactie op de open brief van brandweerlieden laten weten dat het brandweerdossier haar aandacht heeft.

De ondernemingsraad zegt gewoon in gesprek te willen blijven met de korpsleiding en is blij met de positie die de burgemeester daarin heeft genomen. 'Onze reactie op het rapport van Van Uhm bevat alle maatregelen die in onze ogen nodig zijn het bouwen aan vertrouwen vorm te geven, stap voor stap'.

Een grote groep brandweerlieden heeft zondag in een brief aan onder meer burgemeester Halsema het vertrouwen in de korpsleiding opgezegd. De groep zegt in de brief niet langer te willen zwijgen en laat weten acties te beramen. Hoeveel brandweerlieden die brief precies ondersteunen, is nog onduidelijk, maar het zou gaan om een grote groep.

Lees ook: Grote groep brandweerlieden zegt vertrouwen op in korpsleiding

Overtreden regels
Sinds het aantreden van Leen Schaap als commandant heeft hij al vijftig keer moeten optreden tegen zijn personeel. Keer op keer werden interne regels overtreden. Zo werd een brandweerman ontslagen nadat hij werd betrapt op werken onder invloed van alcohol. Een andere brandweerman zou een ring hebben verkocht die werd gevonden tijdens een zwembadoefening.

Volgens de brandweerlieden is hiermee een te eenzijdig beeld gecreëerd over de misstanden binnen het korps. Zij menen dat er ook van alles mis is binnen de leiding.