112

NL
V

Geen wapenstok en pepperspray voor boa's, wel bodycams en extra agenten

6 februari 2019, 10.46 uur · Aangepast 6 februari 2019, 17.42 uur

Burgemeester Femke Halsema heeft vandaag bodycams toegezegd aan de Amsterdamse handhavers. Ook krijgen boa's in de binnenstad per direct extra ondersteuning van de politie. Daarmee komt Halsema niet tegemoet aan alle wensen die de boa's hebben: zij willen extra verdedigingsmiddelen.

Deze zomer krijgen de eerste honderd buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) wel een camera als onderdeel van hun uniform. De burgemeester wil het aantal bodycams daarna uitbreiden naar alle handhavers op straat. Halsema heeft de voorstellen vanochtend besproken met vertegenwoordigers van verschillende vakbonden. Die zijn nog niet bereikbaar voor een reactie.

Lees ook: Directeur Rekenkamer: BOA's hebben een punt als het gaat om extra verdedigingsmiddelen

De burgemeester komt hiermee naar eigen zeggen tegemoet aan de zorgen die de boa's de afgelopen maanden hebben geuit. Vorige week werd er nog een dag geen bonnen uitgeschreven. De handhavers wilden eigenlijk extra verdedigingsmiddelen zoals een wapenstok of pepperspray. Daar gaat Halsema dus niet in mee. 

De-escalerend effect
Volgens de gemeente heeft het dragen van een bodycam in andere gemeenten een positief effect op het gedrag van burgers. 'Mensen op straat letten bewuster op hun gedrag als ze weten dat ze gefilmd worden. Uit de evaluatie van een proef met bodycams vorig jaar in Breda is gebleken dat het dragen van de bodycam een de-escalerend effect heeft bij conflict situaties. Ook wordt het veiligheidsgevoel van boa's vergroot.'

Lees ook: BOA's voeren vandaag actie en schrijven geen bonnen uit

Nog deze zomer krijgen de eerste honderd boa’s een bodycam. Dat betekent naast de aanschaf van camera’s een investering in de bijbehorende ict, zoals de opslag van beelden en de mogelijkheid deze te analyseren. De uitbreiding van camera’s naar meer handhavers wordt gefaseerd ingevoerd, met tussentijdse evaluaties aan de gemeenteraad.

Frontlinie
Het meest gehoorde geluid de afgelopen maanden was dat boa's te vaak worden geconfronteerd met geweld in de frontlinie. Om dit in de toekomst te voorkomen komen er per direct 23 fte's meer agenten in de binnenstad. Deze agenten zijn bewapend met pepperspray en een wapenstok. 'Zij houden toezicht op straat en spreken mensen aan op normafwijkend gedrag. Zij zijn zichtbaar aanwezig en kunnen handhavers in het centrum direct ondersteunen', aldus de gemeente. Het gaat onder andere om ruiters en motorrijders.

Lees ook: Halsema keurt actie BOA-actie af: 'Beperkte handhavingscapaciteit hard nodig

Ook komt er de komende tijd een mobiele post van de politie in het Wallengebied. De gemeente benadrukt dat de extra capaciteit voor de binnenstad niet ten koste gaat van de opsporing en de noodhulp. Ook staan handhavers in directe verbinding met de politie. Op hun portofoon zit een noodknop. In geval van nood stuurt de politie direct agenten ter plaatse.