Start van hoofdcontent

Politiek

nl

Mega-festivalterrein N1 in Westpoort van de baan

6 februari 2019, 12.47 uur

Het zogeheten N1-terrein in het Westelijk Havengebied wordt toch niet verder ontwikkeld tot evenemententerrein. Wel mogen er dit jaar nog zes evenementen plaatsvinden. Vanaf volgend jaar is het alweer klaar met het terrein.

De gemeente komt tot dit besluit omdat de stad snel groeit. Er wordt zo veel en zo snel gebouwd in de stad dat het terrein op korte termijn nodig is voor bijvoorbeeld Amsterdamse bedrijven. Hierdoor zijn volgens de gemeente investeringen in het terrein om evenementen beter te kunnen faciliteren niet rendabel.

Zes evenementen
Dit jaar is het terrein nog wel beschikbaar als evenementenlocatie. Er mogen zes festivals worden gehouden met muziek. Dat is meer dan op andere locaties in de stad. Daar geldt in principe de regel dat er maar drie geluidbelastende evenementen mogen worden georganiseerd.

Lees ook: Circusfamilie Boltini bang om weggeblazen te worden door festivalgeweld Westelijk Havengebied

Voor alle evenementenlocaties in de stad is een zogeheten locatieprofiel opgesteld. Daarin staat onder andere vermeld hoeveel evenementen er per jaar mogen worden gehouden. De gemeente heeft besloten dat er voor N1 nu geen locatieprofiel wordt opgesteld omdat het terrein binnenkort niet meer beschikbaar is.

Tekort aan terreinen
Omdat het terrein technisch geschikt is voor zes muziekfestivals per jaar, en omdat er een tekort is ontstaan aan evenementenlocaties, ook door het wegvallen van locaties als Riekerhaven en Blijburg, heeft het college besloten om op het terrein in Westpoort dit jaar zes evenementen toe te staan.

Lees ook: Mogelijk nieuw festivalterrein in Westelijk Havengebied

Of er na 2019 nog evenementen op het terrein kunnen worden georganiseerd, is onzeker. Aan organisatoren is duidelijk gemaakt dat ze er in hun plannen rekening mee moeten houden dat N1 in 2020 mogelijk niet beschikbaar is voor festivals en dat het terrein vanaf dan een andere bestemming krijgt.