Start van hoofdcontent

112

nl

'Gedode man DNB is Britse Amsterdammer Michael Fudge'

7 februari 2019, 21.40 uur · Aangepast 8 februari 2019, 07.20 uur · Foto: Dennis Brandsma Fotografie

De 31-jarige man die woensdagavond is doodgeschoten bij de Nederlandsche Bank, is de geboren Brit Michael Fudge.

Dat meldt Het Parool. De Brit woonde al een tijd in Amsterdam en had zowel de Britse als de Nederlandse nationaliteit. 

Fudge was niet onbekend bij politie en justitie, maar stond niet bekend als een serieuze crimineel. Hij was voornamelijk in beeld voor kleine vergrijpen zoals vernieling en overlast. Fudge was de laatste tijd verward. Er wordt nog onderzoek gedaan naar een mogelijk psychiatrisch verleden. 

Omdat de Rijksrecherche de zaak onderzoekt, mede om te beoordelen of de agenten terecht op de Brit schoten, doet de politie geen mededelingen over de zaak. 

Inmiddels zijn de nabestaanden van Fudge op de hoogte gebracht van het feit dat hij is doodgeschoten omdat hij dreigde te schieten met wat later een nepvuurwapen bleek te zijn. 

'Suicide by cop'
In dit onderzoek is er sprake van 'suicide by cop': Fudge heeft zich bewust door de politie laten doodschieten bij wijze van zelfmoord. De krant tekent op van een ingewijde dat de Brit 'heel erg met dit idee bezig te zijn geweest'. 

De Koninklijke Marechaussee die de Nederlandsche Bank bewaken, hebben nog geprobeerd eerste hulp te verlenen, maar Fudge was niet meer te redden. In totaal werd meer dan twintig keer geschoten. 

Een fietser is aan zijn been gewond geraakt door een rondvliegende politiekogel. De fietser is in het ziekenhuis aan de verwondingen behandeld. 

Lees ook: Schietpartij Nederlandsche Bank: OM heeft aanwijzingen voor 'suicide by cop'