Start van hoofdcontent

Stad

nl

Twee maanden zonder eigen auto: 'Viel eigenlijk wel mee'

7 februari 2019, 22.06 uur · Aangepast 7 februari 2019, 22.45 uur

Honderd Amsterdammers leverden eind december hun autosleutels in bij de gemeente in en ervoeren wat het is om 'auto-arm' te leven. Nu, na twee maanden, maken ze de balans op.

Theo Veltman en Dagmar Letanche, twee deelnemers van de proef, vonden het makkelijker gaan dan zij in eerste instantie dachten. Veltman, uit Oud-Zuid, deed voornamelijk mee omdat hij het initiatief van het gemeente goed vond: 'Je kunt ervaren hoe het is. Waarom zou je het niet doen?'. Letanche, uit Bos en Lommer, had een iets andere motivatie: 'Soms had ik 'm twee maanden lang kapot en ongebruikt aan de straat staan. Ik twijfelde al of we hem zouden houden. Toen las ik over deze proef in de krant en dacht ik: dit is iets voor ons'. 

Lees ook: Hoe moet een autoluw Amsterdam eruit zien?

Wennen
En dus werden hun auto's in een garage in Noord gezet. 'Het was wel even wennen aan het begin. Ik ben gewoon zo gewend om de auto te pakken...' vertelt Veltman. Ook Letanche had in de eerste proefdagen onverwachts vaak haar auto nodig, maar had daar al snel een nieuwe oplossing voor gevonden: 'Greenwheels, carpoolen... Voor een weekendje weg gewoon een auto huren, of met de trein'. Vooral die laatste optie viel bij haar twee kinderen in de smaak door de gezelligheid, spelletjes, het kletsen en een spraakzamere moeder. 'Het is gewoon minder druk en je hoeft veel minder op de weg te letten', vertelt Letanche daarover.

Snelheid
Al met al klinkt het allemaal dus positief. Maar is dat het ook wel echt? 'Het duurt vaak wat langer, is soms ongemakkelijker. Als ik bijvoorbeeld eerst in Den Haag moet zijn, daarna in Amsterdam en dan weer in Amstelveen, neem ik wel de auto. Dat is dan wel echt veel sneller en makkelijker. Maar ja, als je dat voor lief neemt, kom je een heel eind' aldus Veltman. Precies die gemakkelijkheid en snelheid mist Letanche ook: 'Als een van je kinderen last minute heen en weer moet naar Haarlem is het wel lastiger te regelen dan als de auto gewoon voor de deur staat'.

Lees ook: Meer deelauto's en gesprekken met Amsterdammers moeten stad autoluw maken

Voor Letanche en Veltman is het al duidelijk. Dagmar verkoopt haar auto, maar Theo houdt die van hem. Of de rest van de Amsterdammers hun auto ook gaan laten staan en inruilen voor het OV of de fiets is nog even afwachten. Tot die tijd is er een tweede ronde van deze proef: die gaat begin Maart van start. Geinteresseerden kunnen zich daar nog voor aanmelden op deze website.