Start van hoofdcontent

112

nl

Tien klachten over etnisch profileren door politie in Amsterdam

8 februari 2019, 18.39 uur · Aangepast 8 februari 2019, 19.22 uur · Foto: AT5 / Luuk Koenen

Bij de Amsterdamse politie zijn vorig jaar tien klachten over etnisch profileren binnengekomen. Hoeveel er daarvan terecht zijn bevonden, is niet duidelijk. In totaal kwamen er in heel Nederland 43 klachten van etnisch profileren bij de politie binnen.

Een kwart van alle klachten komt dus uit Amsterdam. Landelijk gezien heeft de politie het afgelopen jaar één klacht over etnisch profileren gegrond verklaard. Het totale aantal klachten van mensen die zich vanwege hun afkomst benadeeld voelden door politiemensen, de eerder genoemde 43, is vergelijkbaar met vorig jaar. 

Klachtencommissie 
Als er een klacht binnenkomt bij de politie wordt er altijd een gesprek gevoerd met de betrokkene. Als zo'n gesprek niets oplost, gaat een onafhankelijke klachtencommissie naar de zaak kijken. Die adviseert de politieleiding hoe de klacht moet worden afgehandeld.

Lees ook: Etnisch profileren: 'Mensen voelen zich vernederd en uitgesloten'

De gemeente laat weten dat voor een politiemedewerker een klacht in eerste instantie een reflectie is op zijn/haar optreden en om van te leren. Een klacht wordt niet opgenomen in het personeelsdossier. Mocht een agent meerdere klachten over hetzelfde onderwerp tegen zich gericht krijgen, wordt een extra signaal aan de leidinggevende afgegeven. Dit kan uiteindelijk resulteren in bijscholing of een functioneringstraject.

Documentaire
Over etnisch profileren wordt maatschappelijk al langer gediscussieerd. Van etnisch profileren is sprake als de politie iemand staande houdt op basis van huidskleur of etnische achtergrond. Vorig jaar verscheen nog de documentaire 'Verdacht'. Hierin kwamen mensen aan het woord die zich etnisch geprofileerd voelden.